GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Nisan 2020 Pazar 10:56

CHP'li Serter: İzmir Limanı’nı çağdışılıktan kurtarın!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çeşme gümrüğünde korona virüsüne yakalanan gümrük görevlilerinden sonra İzmir Limanı’ndaki uygulamaları incelediğini belirterek, “Virüs salgını sürerken hala matbu evraklarla işlemler yürütülüyor. Bu çağdışılıktan İzmir Limanı kurtarılmalı” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Çeşme Limanı’nda İtalya ile devam eden ithalat trafiğinin durmaması, gemilerin yanşamaya devam etmesi sonucu korona virüsüne yakalanan gümrük görevlilerinin olduğunun tespiti ardından açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’e gümrük çalışanları ulaşarak hala risk altında olduklarını söyledi.

Gümrük çalışanlarının çok zor koşullarda çalışmaya devam ettiklerini kendisine ifade ettiklerini söyleyen Serter, özellikle bu zor günlerde, böylesi yaygın bir virüsle karşı karşıya kalınan bir ortamda, İzmir Limanı’ndaki gümrük işlemlerinde 30 yıldır aynı köhne sistemin uygulandığını üzülerek öğrendiğini belirtti.

Akla ziyan bir uygulama

Herkesin üzerine basarak söylediği sosyal mesafe kuralına bile uyulmayan, ilkel ve sağlıksız saha koşullarında çalışan gümrük çalışanlarımızın sesi olmayı sürdüreceğini söyleyen Serter, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a bir kez daha seslenerek “Daha önce her tür tedbiri aldığını söyleyen sayın Bakanlara inanmak istiyoruz ancak sahadan aldığımız bilgiler bunun böyle olmadığı yönünde. Sayın Bakanlara sesleniyorum. 21.yüzyılda, İzmir Limanı’nı ilkellikten kurtarın ve bir an önce sosyal mesafe kuralına uygun ortamlarda ve modern teknolojilerle gümrük hizmeti verilmesini sağlayın. Herkesin “home office” çalıştığı bir dönemde hala gümrükte memurların elden evrak takibi yapmak zorunda bırakılması akla ziyan bir uygulama”dedi.

“İşlemler elektronik ortamda yapılmalı”

CHP’li vekil Serter, gümrük çalışanlarının kendileri için yasal bağlayıcı özelliği taşıyan 4458 sayılı kanunda geçmeyen “Ordino” adı altında evrağın İzmir Liman İşletmesi tarafından istenmesi nedeniyle, uluslararası nakliyecilerle muhatap olmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Serter, “Türkiye’nin hiçbir limanında uygulanmayan yöntemlerin İzmir Limanı’nda uygulandığını gümrük çalışanlarımızdan öğrendim. Mesaisinin büyük kısmını evrak ve para gibi virüs için en tehlikeli araç olan işlemlerle geçiren gümrükçü kardeşlerimizin çoğunun tedavi altında olduğun bilgisi de bana ulaştı. Bu durumun acilen önüne geçilmesi ve gümrük işlemlerinin de ivedi bir şekilde elektronik ortama aktarılması gerekmektedir“diye konuştu.