GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Ağustos 2019 Perşembe 10:14

CHP'li Kılıç'tan Bakan Turhan'a 'THY' salvosu!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Türk Hava Yolları (THY) ile ilgili soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’ın verdiği yanıt” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Av. Kılıç, Bakan Turhan’ın cevabında, THY ile ilgili yönelttiği soruların hiçbirisine yanıt vermediğini, ancak ilginç bir açıklama yaptığını kaydetti.

Cahit Turhan’ın, “THY A. O’dan edinilen bilgilere göre, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına göre, ticari faaliyet gösteren bir özel hukuk tüzel kişiliği olduğu, ortaklığın 23.01.2014 tarihli ve 28891 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren SPK’nun Özel Durumlar Tebliği’ne uymakla yükümlü olup halka açık bir şirket olarak tüm açıklama yükümlülüklerini mevzuat çerçevesinde yerine getirdiği ve mevzuat çerçevesinde yapılan açıklamaların dışında yapılacak başka bir açıklama bulunmadığı ifade edilmiştir.” dediğini aktardı.

Av. Sevda Erdan Kılıç, Turhan’ın bu komik, anlamsız, cevap niteliği taşımayan yanıtlarının Aziz Nesinhikayelerini aratmadığını belirtti.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP’A ÇAĞRIDA BULUNDU
Nesin’in ilk kez 1977 yılında yayımlanan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanında, nüfus kağıdı olmayan Yaşar’ın başından geçen hadiseleri ve yaşadığını kanıtlamaya çalışmasını hiciv tarzında anlattığını kaydeden Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Sayın Bakan, ‘mevzuat çerçevesinde yapılan açıklamaların dışında yapılacak başka bir açıklama yok’ diyor, Aziz Nesin de romanında ‘yaşar ne yaşar ne yaşamaz’ diyordu. Sorularımıza yönelik bir açıklama olmadığı halde ‘yapılan açıklamaların dışında yapılacak başka bir açıklama bulunmuyor’ deniliyor. Bunu yazacaklarına direkt ‘cevap yok’ yazsalardı daha anlamlı olurdu.

Bu cevap, millet iradesini temsil eden ve onun adına sorularını yönelten milletvekilleri ile TBMM Başkanlığı’nın dikkate alınmadığının ve soru önergelerinin savuşturulduğunun göstergesidir. Çoğu zaman soru önergelerimiz yanıtlanmamaktadır. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a büyük görevler düşmektedir. Sayın Şentop, milletvekillerinin soru önergelerinin bakanlar tarafından zamanında yanıtlanması ve cevaplarının da daha özenli olması konusunda girişimde bulunmalıdır.Komik, anlamsız, cevap niteliği taşımayan bu kağıtları bize göndermek yerine, Meclis’in itibarını ve saygınlığını koruyacak girişimlerde bulunmalıdır.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Bakan Cahit Turhan’ın, “THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Basın Müşaviri Yahya Üstün’ün THY’yi nasıl ‘çiftlik’ gibi kullandıklarına” ilişkin sorularına yanıt vermediğini bildirdi. 

“THY AKP’NİN ÇİFTLİĞİ DEĞİL”
Aycı ve Üstün’ün toplum vicdanını yaralayan uygulamalarla THY’nin itibarını zedelediğini ve marka değerini düşürdüğünü ifade eden Av. Kılıç, THY başta olmak üzere hiçbir kamu kurumunun, AKP bürokratlarının “babalarının çiftliği” gibi yönetebilecekleri kurumlar olmadığını vurguladı.

CHP’li Av. Kılıç, “İlker Aycı ve eşinin, bindikleri uçağın İstanbul Havalimanı’na ilk inişinde kırmızı halı serilerek alkışlarla karşılandığı iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?Aycı’nın doğum günü için harcandığı iddia edilen 100 bin lira THY’nin hangi bütçesinden karşılanmıştır?” sorularının da yanıtsız kaldığını belirtti.

Yahya Üstün’ün,birçok yönetim kurulu üyelikleri için ayrı ayrı maaş aldığı iddiasına da cevap verilmediğini ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan’a, “THY’nin itibarını zedeleyen ve marka değerini düşüren bu iddialarla ilgili soruşturma açacak mısınız?” sorusunu tekrar yöneltti.