GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Mart 2021 Perşembe 22:34

CHP'li Arslan'dan Karabağlar'daki üniversite alanı için 'referandum' çağrısı!

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Karabağlar’daki 80 hektarlık alanın 38 hektarlık bölümünün Demokrasi Üniversitesine ayrılmasıyla ilgili  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu. Arslan, “Hep milli irade, sandık diyorsunuz ya, bu alanı geleceği ile ilgili Karabağlar halkın önüne sandık koyalım. Üniversite mi istiyor, konut mu istiyor, onun kararını Karabağlarlılar versin” dedi. 

İzmir’de kent gündeminde sıkça tartışılan Karabağlar’daki 80 hektarlık alanla ilgili CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ednan Arslan,  Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Olay hakkında yaşanan tartışmaları özetleyen CHP’li Aslan, “11 Nisan 2017 tarihinde Karabağlar ilçemizde yaklaşık 87 hektarlık bir alan Hazine tarafından TOKİ’yi devrediliyor. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ağustos 2018 tarihinde bu alana yönelik olarak 1/100000’lik ve 1/25000’lik  çevre düzeni değişikliği, 1/5000’lik revizyon nazır ve 1/1000 ölçekli imar planlarını onaylıyor. Bu ilk planda yaklaşık 35 hektarlık alanı üniversite yerleşkesi geri kalan yeri de konut alanı ve diğer kullanım alanı olarak planlamış. Karabağlar Belediyemiz bu konuda yasaların kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, süresi içerisinde bu alanın tamamını üniversiteye alanı olması yönelik bir dava açıyor. 1/1 ölçekli planın iptaliyle ilgili bir dava açmıştır. Açılan dava sonrasında İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi 20 Şubat 2020 tarihli ve 2020 173 sayılı kararıyla ile planın konut alanı ayrılan kısmının iptaline karar vermiştir. Yani üniversite alanı kalıyor, onun dışındaki kalan alan iptal ediliyor. Neden böyle bir dava açıyor Karabağlar Belediyesi, çünkü Karabağlar Belediyesi bu alanın tamamı üniversite alanı olmasını istiyor. Tabi bu arada mahkeme süreci devam ederken, Karabağlar Belediyesi Meclisi de bir toplantı yapıyor. Bu alanın tamamının yani 87 hektarlık alanın tamamının üniversiteye verilmesini oy birliğiyle alıyor” dedi. 

DİĞER ÜNİVERSİTE ALANLARIYLA KIYASLADI
İzmir’de faaliyet gösteren diğer üniversitelerinin alanlarının fazlalığına vurgu yapan Arslan, “Bakıldığı zaman Ege Üniversitesi’nin alanı 345 hektar. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin alanı bin 650 hektar. Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin alanı 2 bin hektar. Burada 87 hektarlık alan var, onun 35 hektarına üniversite, geri kalanına ise Adalet ve Kalkınma Partili siyasetçiler hararetle konut yapılmasını istiyorlar. Karabağlar Belediye Meclisi bile buna oy birliğiyle ret ediyor, alanın tamamının üniversite alanı olmasını istiyor. Bundan sonra bakanlık tekrar devreye giriyor. Plan iptal olduğu için ikinci plan yapılıyor. İkinci planla da 24 Ocak 2020 tarihinde İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılmış olan üniversite alanı konut alanı ve diğer kullanım alanları için yürütmeyi durdurma kararı alıyor” dedi.  

"TOKİ KARARA RAĞMEN İHALEYE ÇIKMIŞ..."

Arslan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İzmir 6’ıncı İdare Mahkemesi birinci planı iptal ediyor. Karabağlar Belediye Meclisi toplanıyor, ‘bu alan küçüktür, tamamı üniversite alanı olsun’ diyor. AKP ve MHP’li meclis üyeleri oy birliğiyle karar alıyor. İzmir 1’inci İdare Mahkemesi ikinci planın yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Ama yargı reformundan bahsedenler maalesef bu süreçte yargı kararını görmezden gelmeye devam ediyor. Bir de baktık, 26 Ocak 2021 tarihinde TOKİ bu alada yürütmeyi durdurma kararına rağmen konut yapım ihalesine çıkmış. Plansız konumda olan alanda hukuki temeli olmayan ihalenin iptali ve yürütmeyi durdurma kararına istemiyle belediyemiz Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açmasına rağmen ihale, 11 Şubat 2021 tarihinde kesinleşmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hemen bir gün sonrasında üçüncü kez 1/5000 ve 1/1000’lik imar planları onaylamıştır ve bunları yeni diye yutturmaya çalışmıştır.” 

REFERANDUM ÇAĞRISI
Arslan, eski ve yeni planların görsellerini kürsüden göstererek, “Bu eski, bu yeni plan. Allah rızası için bu iki plan arasında ne fark var? Biz alanın tamamında üniversite yapılmasını istiyoruz. Siz ise üniversite manzaralı konut yapmak istiyorsunuz. Aramızdaki fark bu! Buradan her daim milli iradeye vurgu yapan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bir çağrıda bulunuyor. Hep milli irade, sandık diyorsunuz ya, bu alanı geleceği ile ilgili Karabağlar halkın önüne sandık koyalım. Üniversite mi istiyor, konut mu istiyor, onun kararını Karabağlarlılar versin. Çıkan sonuca da saygı gösterelim diyorum” dedi. 

TOKİ'ye ait 80 hektarlık alanın 38 hektarı Demokrasi Üniversite, geri kalan 42 hektarlık alan ise konut yapılması kararlaştırılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alanla ilgili plan yapmıştı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da alanın tamamının üniversiteye ayrılmasını gerektiğini savunmuştu.