GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Nisan 2018 Salı 10:45

CHP’li Anadol’dan net çıkış: Kemal Bey aday olmalıdır!

Partinin yakın tarihindeki önemli isimler arasında yer alan ve Baykal’a yakın olan eski Milletvekili Anadol 24 Haziran için “Birinci turda Kemal Bey aday olmalıdır. İkinci turda seçmenler de Kemal Bey’in etrafında birleşirler” dedi.

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Kemal Anadol, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

CHP’nin yakın siyasi tarihindeki önemli isimler arasında yer alan Anadol, partisinden İYİ Parti’ye 15 milletvekilinin geçme olayı hakkında birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan gelişmenin ardından iktidar kanadı, 1977 yılındaki Güneş Motel Vakası’nı hatırlattı.

Anadol ülkenin içinde bulunduğu siyasi atmosferi özetlerken, 24 Haziran’da gerçekleşecek erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin öngörüde bulundu.

GÜNEŞ MOTEL OLAYINI ANLATTI
Siyasi yaşantısından örnekler sunan Anadol, “ 1977 seçimleri oldu. İkinci kez milletvekili oldum. Müthiş bir heyecan... Türkiye’yi dolaşıyoruz. Halk, ‘Allah aşkına ne yapın yapın hükümeti kurun. Bizi Milliyetçi Cephe’ye teslim etmeyin’ diyorlar.  CHP yüzde 41 almış iktidar olamıyordu. AKP 2002’de yüzde 30 kusurla iktidar olmuştu. Ve biz bağımsızlarla hükümeti kurduk, güvenoyu alamdık tabi. Ne oldu? Süleyman Demirel ikinci MC’yi kurdu. Yine terör, yine enflasyon, yine istikrarsızlık. Biz 31 Aralık 1977’de CHP gensoru verdi. Olurken Güneş Motel olayı patladı. Şahsen benim haberim yok. Hayatım boyunca transfer işlerine bulaşmadım. İçime de sinmez. Ama siyasi istikrarsızlık olunca bunlar oluyor işte. Milletvekillerinin katkısıyla hükümet düştü. Bu 12 milletvekilini Güneş Motel’e götürmüşler toplantı yapmışlar. Bu işi Ali Topuz organize ediyor” dedi.

HUKUK OLSAYDI İYİ PARTİ KURULMAZDI
“Bu transfer CHP’ye fayda getirmedi” diyen Anadol, önemli açıklamalarda bulundu ve “1979 seçimlerinde Ecevit istifa etti.  Günümüzdeki bu iş niye oldu? Benim de içime sinmiyor. Ama mecburiyet doğurdu. AKP her şeye müdahale etti.  MHP içindeki kongre sürecine hakimler müdahale etti. O hakimlerin çoğu FETÖ’cü, çoğu içerde. O hakimler anasının ak sütüyle noterden imzalı kongre istemiş insanları engelledi. Hukuk olsaydı İYİ Parti kurulmazdı. Hukuk olmadığı için İYİ Parti var. Ben İYİ Partili değilim, sözcüsü falan da değilim. Ama teşkilatlanmasını yaptı, kurucular kurulunu topladı mı? Topladı. Geçmişteki örneklerde bunlar olmuş ve YSK seçime girebilirsin belgesi vermiş miydi? Vermişti. İYİ Parti’ye niye vermiyorsunuz kardeşim? Bu geçen sene yapılan referandumda hayır çıkmıştı. YSK refleksiyle seçim sonucunu evet diye ilan etti. Adalet Yürüyüşü o gece yapılacaktı. Bir türlü seçime girecek partileri açıklamıyor. Bendeki kanaat şudur, açıklasaydı İYİ Parti’yi saymayacaktı. Şekil olarak iyi mi? Değil. Ama kaçınılmaz. YSK başkanına sorum şu; niye 15 vekil geçtikten sonra açıklama yaptın. Pazartesi açıklayacaktın, ne oldu? Cumhurbaşkanı, ‘Cumartesi açıklasaydı bunlar olmazdı’ diyor.  Bu bir itiraftır. Açıklayamaz, çünkü sizden korkuyor. Bir işaret bekliyor. Güneş Motel’le alakası yok. Orada AP içindeki Demirel muhalifi vekiller bize yardımcı olmuştu. O zaman da içime sinmemişti” yorumunu yaptı.

BAHÇELİ’NİN TAYYİP BEY’E SÖYLEDİKLERİNİ İZLERKEN UTANIYORUM
Anadol, ‘Cumhur İttifakı’ taraflarının CHP’den 15 vekilin İYİ Parti’ye transfer olmasını beklemediklerini söyledi. Anadol, “Bu hamleyi beklemiyorlardı. Bahçeli dayatıyor. Bahçeli kin güdüyor. Kendi partisinden kopma oldu, İYİ Parti kurulmasına yol açtı. İYİ Parti’ye duyduğu kinle iktidara yanaştı. Ben Bahçeli’nin geçmiş dönemde Tayyip Bey’e söylediklerini izlerken utanıyorum.  Siz sebep oldunuz” dedi.

BİZİM ÇOKTAN ADAYIMIZI BELİRLEMEMİZ LAZIMDI
Anadol, “Referandumun ardından Deniz Baykal, ‘Kılıçdaroğlu derhal aday olmalıdır, olmayacaksa parti adayını şimdiden çıkarmalıdır’ dedi. O zaman ‘kendini tarif ediyor’ dediler. Baykal’ın söylediğinin ne kadar doğru olduğu şimdi çıktı. Bizim çoktan adayımızı belirlememiz lazımdı. Bugün PM toplanacak. Sanırım yetki verecek genel başkana. Bana göre bu yetki de devredilemez ama hepsi milletvekili adayı olduğu için buna dikkat etmezler, yetkiyi verirler. ‘Yüzde 60 oy hedefliyoruz’ diyor.  Bizi rahatlatıyor. O zaman onun aday olması lazım. Parti içinden olacaksa genel başkan varken başkası olmaması lazım. Eğer parti dışından olacaksa göreceğiz” diye konuştu.

SEÇMENİN TIPIŞ TIPIŞ DEĞİL KOŞA KOŞA SANDIĞA GİTMESİ LAZIM
Kendisinin gördüğü doğru aday için profil çizen Anadol, “Abdullah Gül’le falan bu iş olmaz. Ekmeleddin olayını falan yaşamak istemez kimse. CHP’li olmak zorunda değil. Madem tek adam iktidarı devrilecek. Gösterilecek adayın Atatürk ile cumhuriyet ile sorunu olmaması lazım. Muhafazakar olabilir. Mesela meclis başkanı gibi bir adam olmaması lazım. CHP’lileri falan değil tüm kesimleri heyecanlandırması lazım. Tıpış tıpış değil seçmeni koşa koşa sandığa götürecek bir isim olması lazım” açıklamasında bulundu.

BİRİNCİ TURDA KEMAL BEY ADAY OLMALIDIR
Anadol, “Birinci turda Kemal Bey aday olmalıdır. İkinci turda yalnız kalacaktır. Seçmenler de Kemal Bey’in etrafında birleşirler. Genel başkan varken başka birinin olması pek içime sinmez. CHP’den aday olacaksa Kemal Bey’in olması lazım. Dışarıdan olacaksa o adayın cumhuriyetin temel değerleriyle sorunu olmayacak. CHP’li olmayabilir. Ekmeleddin 27 yaşında Türkiye’yi görmüş. Ben gitmedim. Tayyip Erdoğan’a oy vermeyeceğime göre. İnsanlar gitmedi işte. Gitmedi seçmen tıpış tıpış. Eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer sandığa gitmedi. Bunun bir anlamı yok mu?” dedi.

DEMOKRASİDEN YANA OLANLARIN ERDOĞAN’A OY VERMEMESİ GEREKİR
24 Haziran özelinde konuşan Anadol, “Türkiye’nin geleceği parlamenter sistemdedir. Demokratik ve kuvvetler ayrılığının olduğu rejimdedir. Tek adam rejiminin demokrasiyle uzaktan yakından alakası yoktur. Demokrasiden yana olanların Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermemesi gerekir” ifadelerini kullandı.