GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Ekim 2017 Cumartesi 13:22

CHP İzmir’de rota ilçe kongreleri: Konak’ta fotoğraf netleşti mi?

Kentte mahalle delege seçimlerinin geride kalmasıyla gözler Kasım ayında başlayacak ilçe kongrelerine çevrildi. Konak’ta İlçe Başkanı Başak’ın etkisi delege sandıklarına yansırken kongrenin nasıl bir yarışa sahne olacağı merak ediliyor.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay takvimi işlemeye devam ediyor.

İzmir’de mahalle delege seçimleri tamamlandı. Metropolde şu ana kadar önemli gelişmeler yaşanırken 15 Ekim itibariyle sandıkların kapanmasıyla kurultay sürecinin ilk ayağı geride kaldı.

Kentte her kongre döneminde heyecanın tavan yaptığı ilçelerin başında gelen Konak’ta İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ın etkisi mahalle delege seçimlerinde sandıklara yansıdı.

113 mahallesiyle İzmir’in en büyük ve en önemli ilçeleri arasında yer alan Konak’ta listeler çok az noktada yarıştı. İlçenin genelinde tek liste hakimiyeti görüldü. Geride kalan dönemlerle kıyaslandığında bu gelişmenin örgütte şaşkınlık yarattığı ifade edildi.

İLK ETAP TAMAM SIRADA İLÇE KONGRESİ VAR!
Partinin ağır toplarının siyaset yaptığı Konak’ta şimdi gözler ilçe kongresine çevrildi. Kasım ayında başlayıp Aralık ayında bitecek olan ilçe kongreleri için adaylık noktasında hareketlilik başlarken Konak’ta durum biraz farklı. Süreçte İzmir’de adaylığını ilk açıklayan isim Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak olmuştu. Önceki iki kongrede seçilerek başkanlığa devam eden Başak, ‘Örgütüm benim devam etmemi istiyor. Bu dönem de adayım’ sözleriyle 3’üncü dönem için karar verdiğini söylemişti. Başak’ın zaman zaman basına yansıyan, ‘Konak’ta kavgayı bitirdim’ açıklamaları delege seçimlerinde kendini gösterdi.

DELEGELİK SÜRECİNDE FOTOĞRAF YETERİNCE NETLEŞTİ Mİ?
Milletvekili Tuncay Özkan’la yakın olan Başak’ın, olaylı ilk kongresinin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra sandık başında partinin sembol ismi Alaattin Yüksel’le fotoğraf vermesi, ilçe başkanlığıyla adı geçen fakat ‘Konak ilçe başkanlığı özelinde bir çalışmam yok’ diyen PM eski Üyesi Hüseyin Saygılı’nın ilçe destekli listede yer alarak delege seçilmesi, eski Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın mahallesinde çıkan tek listeye yazılması dikkat çekti. 

Kale Grubu’nun desteklediği Başak’a ilk seçildiği 4 adaylı kongre ile sonrasındaki çift listenin yarıştığı seçimde rakip olan ve aynı zaman Konak Belediyesi Meclis Üyeliği görevini yürüten Murat Erginci’nin de mahalle delege seçimleri öncesinde rengini belli ettiği öğrenilmişti. Erginci’nin Başak’a, ‘Yönetime talip olmak için eksikliklerin olması lazım. Ben senin bu işi layıkıyla yaptığını görüyorum’ dediği öne sürülmüştü. Erginci’nin bu tavrının ilçe kongresine etki edeceği belirtildi. Öte yandan İl başkanlığına adaylığını açıklayan Konak İlçe eski Başkanı Sinan Karamustaoğlu’nun da kamuoyunda Yalı Grubu’nun olarak bilinen yapıyla birlikte ilçe seçimlerinde ise Başak’ı destekleyebileceği ifade edildi. Başkan Başak her fırsatta, ‘Konak’ta Yalı, Kale gibi gruplar yoktur, CHP Konak İlçe Örgütü vardır’ mesajları verse de bu iki yapının çok güçlü olduğu biliniyor. İlçe kongresi öncesinde büyük bir sürpriz olmazsa Başak’ın Yalı ve Kale’nin desteğini arkasına almasına kesin gözüyle bakılıyor. Başak’ın da denge politikası izleyerek il kongresinde yarışacak olan selefi Sinan Karamustafaoğlu’na ise destek verebileceği öne sürüldü.

Delege seçimleri sürecinde oluşan yapının ilerleyen döneme etki yapmasının kaçınılmaz olduğu dile getirildi. Yüksek Disiplin Kurulu (YDK)Üyesi Şehrazat Mercan Mimar Sinan Mahallesi’nde çift listede de yer aldı. İlçe Başkanı Başak’a muhalif olan Canan Tapkan’ın listesine de, mahalle muhtarı ve ilçe yöneticisi Gülay Pekcan’ın çıkardığı listeye de yazılan Mercan’ın mevcut yapıyla beraber yürüdüğü ifade edildi. 

Alsancak Mahallesi’nde tek liste çıkması ve Alaattin Yüksel’in çıkan 8 delege arasında yer alması, İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İl eski Yöneticisi Yekta Varnalı, Azmi Kumova’nın ilçe destekli listede yer alarak delege seçilmesi,  Eski Milletvekili ve kentin önemli siyasetçileri arasında yer alan Sedat Uzunbay, Eski PM Üyesi Elfin Tataroğlu, gazeteci-yazar Dilek Gappi Umdular, İZFAŞ eski Genel Müdürü Doğan İşleyen, Alsancak Kültür ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Akile Dilek Olcay kongre değil ön seçmen delegeliği kısmına yazılması önemli detaylar olarak kayıtlara geçti. 2015 genel seçimlerinde milletvekili adayı olan ve ilçede oluşabilecek muhalif bir yapıya destek verebileceği iddia edilen Muhsin Kurt’un Millet Mahallesi’nde Konak Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi Zeki Günen’le birlikte delege seçilmesi dikkat çekti. Kurt’un ilçe kongresinde takınacağı tavrın bir kat daha önem kazandığı ifade edildi.

YİNE DE RAKİP ÇIKABİLİR!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da kongre sürecine müdahale etmemesi belediye-ilçe arasında herhangi bir sıkıntının bulunmadığının işareti olarak gösteriliyor. İlçede ipi tamamen elinde bulundurduğu öne sürülen Başak’ın ilçe kongresinde karşısına yine de rakip çıkabilir. Fakat mahalle delege seçimlerinde muhalif listelerin farkla yenilmesi örgütte oluşabilecek muhalefetin cılız kalacağı şeklinde yorumlanıyor.