GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Temmuz 2018 Cumartesi 11:23

CHP İzmir Milletvekili Kılıç: OHAL gitti; Sıkıyönetim geldi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen düzenlemeyle ilgili olarak “OHAL gitti, sıkıyönetim geldi” dedi.

Ucu açık, sübjektif ve muğlak ifadeler barındıran teklifin hem uluslararası sözleşmelere hem de Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Düzenlemeyle OHAL uygulamalarına yasal nitelik kazandırıldığını ve kalıcı hale getirildiğini” belirtti.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin “Örtülü sıkıyönetim” olduğunu belirterek “OHAL gitti, sıkıyönetim geldi.” dedi.
Kamuoyunda OHAL Yasası olarak adlandırılan ve CHP’lilerin yoğun itirazlarına karşın komisyonda kabul edilen teklifle ilgili yazılı bir açıklama yapan Kılıç,  düzenlemeyle Olağanüstü Hal Uygulamalarının olağan hale dönüştürüldüğünü ve yasal nitelik kazandırılarak kalıcı hale getirildiğini savundu.
AKP’nin seçim vaatleri arasında yer alan OHAL’i kaldırma sözünü tutmadığı gibi kapsamını ve süresini daha da genişleterek adeta sıkıyönetim düzenine geçiş yapıldığını vurgulayan Kılıç açıklamasında şunları ifade etti.
“OHAL’in kaldırılmasının ardından terörle mücadelenin kesintisiz sürmesi kılıfıyla hazırlanan teklif hem uluslararası sözleşmelere hem de Anayasaya aykırı birçok düzenlemeyi içermektedir. Valilere, sıkıyönetim komutanları gibi geniş yetkiler tanıyan, temel hak ve hürriyetleri hiçe sayan, ucu açık, sübjektif ve muğlak ifadeler barındıran bu teklifin, totaliter ve baskıcı anlayışın bir yansıması olduğu açıktır. Elbette terörle, terörün her türüyle mücadele edilmelidir. CHP olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemizin ulusal güvenliğine ve vatandaşlarımıza yönelik her türlü terör tehdidine karşı atılacak bütün adımlara destek olacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Ancak biz terörün panzehrinin demokrasi olduğuna inanıyoruz. Hak ve özgürlükleri kısıtlayan, keyfiyete dayalı ve suistimale açık olan sınırsız yetkiler, geri dönüşü olmayan büyük mağduriyetlere yol açabilir. Üstelik 3 yıllık süreyi kapsayacağı belirtilen bu düzenlemenin KHK’larda olduğu gibi tekrar tekrar uzatılmayacağının da bir garantisinin olmadığı da görülmektedir. Grup başkanvekillerimiz, komisyon üyelerimiz ve hukukçu milletvekillerimizle dile getirdiğimiz bütün bu itirazlarımıza ve anayasaya aykırılık iddialarımıza rağmen bu paketin AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmesi önümüzdeki sürecin demokrasimiz adına çok daha zorlu geçeceğini göstermektedir. 16 yıldır tek başına iktidarda olduğu halde hiçbir soruna çözüm bulamayan ve ülkeyi korku imparatorluğuna dönüştüren AKP zihniyetinin iktidarını korumaya yönelik bu düzenlemesi Türkiye’yi yeni bir maceraya sürükleyecek, ülkemizi uluslararası hukuk karşısında zor duruma düşürecektir. Ancak, cumhuriyete ve demokrasiye inanan, hukukun üstünlüğünü yaşamın her alanında egemen kılmaya çalışan biz CHP’lilerin bu “Oldubitti” anlayışına karşı mücadeleden yılmayacağımıza kimsenin şüphesi olmamalıdır.”