GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Temmuz 2020 Pazartesi 14:40

Büyükşehir ile Kiraz arasında krize neden olmuştu: O arazi ilçe belediyesinin oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kiraz Belediyesi arasında krize neden olan mezbaha alanı ve şantiye tesislerinin devir teslimi konusundaki mücadeleyi ilçe belediyesi kazandı. Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı daha önce DSİ’den Kiraz Belediyesi’ne geçen alanın Büyükşehir’e devrini uygun bulmadı. Yetkisini kullanarak alanı Kiraz Belediyesi’ne devretti. Belediye Başkanı Saliha Özçınar, “Biz buraya bir kamu külliyesi yapacağız. Büyükşehir’e de yer vereceğiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kiraz Belediyesi arasında tartışmalara neden olan şantiye tesisleri ve mezbaha alanının bulunduğu bölgeye ilişkin düzenlemede kritik bir karar çıktı. İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı karar alarak yıllar önce mülkiyeti DSİ’den kalan yeri Kiraz Belediyesi’ne devretti. Böylece, Büyükşehir’in alanda iddia ettiği hakların tamamın altı boşaldı ve askıya alındı.

Olay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’da İZSU, mezbaha, şantiye tesisleri dahil Kiraz Belediyesi’nin de şantiye alanını olduğu 10 dönüm alana ilişkin düzenleme yapma kararıyla başladı. Büyükşehir, imar planlarında “belediye hizmet alanı” olanı olan yeri İZSU’ya devrederek ilçe belediyesinin 192 metrekare alanının tahsisini istedi. Kiraz Belediyesi yeri tahsis etmeyince kamulaştırma kararı alındı. Büyükşehir’in ilçedeki kamulaştırma kararına Kiraz Belediyesi’nden itiraz geldi. Belediye, valiliğe başvurunca Valilik Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tüm alanı Kiraz Belediyesi’ne devretti.  Alanın, yıllar önce Kiraz Belediyesi’ne DSİ’den tapu devri yapıldığı, köylerin ve ilçelerin Büyükşehir’e bağlanmasından sonra dönemin Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz’ın onayıyla mezbaha olarak kullanılan alanın tapusunun ayrılarak Büyükşehir’e verildiği belirlendi. Valilik tüm kararları iptal ederek alanı içindekilerle birlikte ilçe belediyesine devretti. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu da söz konusu alana ilişkin kamulaştırma çalışmalarını askıya aldı.

KÜLLİYE YAPACAĞIZ!
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, valiliğin kararının kendileri açısından olumlu olduğunu belirtirken Büyükşehir’in ilçede dayatma yapmaya çalıştığını söyledi. Özçınar, “Kamulaştırma kararı özel alanların kamu mülkiyetine geçmesi içindir. Kamu, başka bir kamu kuruluşu olan ilçe belediyesinin malını kamulaştıramaz. Burada mezbaha var diye alan Büyükşehir’e verilmiş. Aynı zamanda İZSU’nun da şantiyesi var. Bizim de alanımız bulunuyor. Tüm bölgeyi valilik kararıyla biz planlayacağız. Burada bir kamu kuruluşlarının olacağı külliye yapmayı planlıyoruz. Dağınık olan kamu kurumları bir araya toplanacak. Biz, orada Büyükşehir Belediyesi’ne de yer veririz. Hiçbir bedel istemeden alanda yerel hizmetler müdürlüğü ile İZSU konuşlanabilir. Bizim için sorun yok. Yeter ki iletişimiz sağlıklı olsun. Yeter ki bizi yok saymasınlar” dedi.