GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Ocak 2021 Cuma 20:22

Büyükşehir'de gündem 'Çiğli konutları': AK Parti'den şartlı ret sonrası kritik gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Çiğli'de Büyükşehir çalışanlarına konut yapımı ele alındı. Komisyonlarda görüşülen maddeye AK Partili komisyon üyeleri şartlı ret oyu kullanırken, meclis öncesi yapılan yoğun görüşmelerde komisyondan oy çokluğu ile geçen maddenin, AK Parti'nin ısrarı sonrası ilgili komisyona geri gönderilmesi kararı verildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı Ocak ayı olağan Meclis'inin üçüncü oturumu gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleştirilirken, meclise İzmir Adnan Saygun Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin açılışında ise Ege Üniversitesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz SARS-CoV-2 Gerçeği ve Aşılar konulu bir sunum gerçekleştirdi. Koronavirüs ve aşı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Gürüz, konuyla ilgili çalışmalara da değindi. Gürüz ayrıca Türkiye'deki üniversitelerin yürüttüğü aşı çalışmalarını ve hangi aşamada olduğuna da değindi.

Gürüz'ün bilgilendirmelerinin arından ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Şahin Külkürpark Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı hakkında Meclis üyeleri ve izleyicilere bilgilendirme yaptı.

YENİ GÖREVLENDİRMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mecliste ayrıca yeni görevlendirmeler de gerçekleştirildi. Buna göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından belediyede üst unvanlı görevlere atanan personelle ilişkin bilgilendirme yapıldı. Bu kapsamda; Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Hakan Uzun Otobüs İşletme Dairesi Başkanı kadrosuna, belediyeye açıktan ataması yapılan Kerem Ziya Yangöz Özel Kalem Şube Müdürü kadrosuna, avukat kadrosunda bulunan Çağrı Çelik de Ulaşım Teknolojileri Dairesi Başkanı kadrosuna atandı.

KRİTİK MADDE KOMİSYONLARA GERİ GÖNDERİLDİ

Meclise damga vuran konu ise Çiğli ilçesi sınırları içerisine yapılması planlanan personeller için konut yapılması talebi oldu. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen gündem metnine CHP'li komisyon üyeleri 'kabul' oyu verirken, AK Partili komisyon üyeleri ise 'depremzedeler ve İzmirlileri kapsaması durumunda destek veririz' şerhi ile ret oyu kullandı.  Meclis öncesi, Mecliste bulunan partilerin Grup Başkanvekilleri ve Grup Sözcüleri arasında yoğun bir görüşme gerçekleşti.

Görüşme sonrası, "Çiğli ilçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ile 1061 ada, 1 parsele ilişkin taşınmazların İzmir Büyükşehir Belediyesi Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş Birliği Merkezi A.Ş.’ye ayni sermaye olarak devredilmesinin Hukuk Komisyonunca oybirliği ile uygun bulunduğuna, Şirketler Komisyonunca oy çokluğu ile uygun bulunduğuna, Plan ve Bütçe Komisyonunca AK Parti Mensubu Meclis Üyelerinin; “Karara konu olan arsanın Belediye Şirketine devredilmesine ve sosyal konut yapılmasına karşı değiliz. Aksine bu konuyu hep birlikte destekliyoruz. Ancak 4,3 milyon İzmirliye ait bir arazinin Belediye Şirketine devredildiği durumda bu arazinin sadece belediye çalışanlarına ait kooperatife konut üretimi için kullanılmasını etik bulmuyoruz. Belediyemizin yeni dönemde ilk yapacağı ekonutların yüz binlerce evi olmayan İzmirliyi bir kenara bırakarak sadece Belediye çalışanlarına konut üretmesi İzmir halkının bir kamu kurumu olan Belediyemize duyduğu güven ve saygıyı zedeleyeceği; halk arasında ‘bal tutan parmağını yalar’ sözünü doğrular bir algı yaratacağını belirtmek isteriz. Bu tip bir projenin halk ve Belediye çalışanlarını bir arada konut sahibi yapacağı karma bir konut projesi olması gerektiği inancı ile ret oyu kullanıyoruz. Bu arazinin depremzedeler ve evi olmayan İzmirlileri de kapsaması durumunda bu kararı destekleyeceğimizi belirtiyoruz.” şeklindeki muhalefet şerhine karşılık oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor"un görüşülmesi sırasında gündem maddesi tüm parti gruplarının oyları ile ilgili komisyona geri gönderildi.