GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Nisan 2021 Cuma 15:32

Başkan Selvitopu'ndan ekonomi açıklaması: Her hafta mali denetim yapıyoruz

Koronavirüs pandemisi boyunca belediye gelirlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, "Yatırımları azaltmadık; sadece gereksiz tüm harcamaları kaldırdık ya da en aza indirdik. Her hafta mali durumumuzu gözden geçirerek yol alıyoruz. Başka türlü zaten olmaz. Kesinlikle gelişigüzel harcamalar yapmıyoruz" dedi.

EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Başkan Selvitopu, gündemi değerlendirdi. Pandemi sürecinde belediye tarafından esnafa verilen yardımdan İller Bankası gelirlerine, kentsel dönüşüm çalışmalarına kadar bir çok konuda açıklamalarda da bulunan Başkan Selvitopu, pandemi sürecinde belediyenin durumu hakkında önemli bilgiler verdi.

BELEDİYE PERSONELİ 25 KİŞİ KARANTİNADA
İzmir'de son dönemlerde artan koronavirüs vakalarının Karabağlar Belediyesi'ni de etkilediğini belirten Başkan Muhittin Selvitopu, "Son zamanlarda bizde de vakalarda artış var. Bu doğal tabii ki. Ülkedeki, kentteki artış, bizlere de yansıyor. Biz hemen gerekli önlemleri alıyoruz. Özellikle pozitif çıkan ve temaslı olan arkadaşlar 14 günlük karantinaya gönderiliyorlar. Daha fazla yayılmadan, hizmette aksaklıklara yol açmadan önlem alıyoruz. Bizde 1-2 birimde var. Dış birimlerimizde çok büyük sıkıntılarımız yok. Çalışmalarımız etkileyecek boyutta bir durum yok. Temel olarak pandemi sürecinden beri ekipleri sahada dağıtarak çok fazla temas olmadan çalışmaları sürdürüyoruz. Belediye merkez binamızda büro hizmetlerinin olduğu yerlerde artışlar oluyor. Çok büyük boyutta değil ancak sıkıntı yaratacak gibi görünüyor. Bizde sanırım 20-25 civarında temastan kaynaklı olarak karantinada olan personellerimiz var" dedi.İŞİ GÜCÜ YOKSA, HİÇ KİMSE SOKAĞA ÇIKAMASIN
Pandemi ile mücadelede uzmanlar tarafından önemine dikkat çekilen aşılama konusunda da Türkiye'nin düşük seviyelerde kaldığını belirten Selvitopu, şunları söyledi:

"Özellikle hijyen, mesafe, maske kurallarına sıkı sıkıya herkesin dikkat etmesi lazım. Temastan kaçınılması lazım. Mümkün olduğu ölçüde işi gücü yoksa, hiç kimsenin sokağa çıkmaması ve kalabalık yerlere gitmemesi gerekiyor. İnsanlar da pandemi süreci uzun olunca sıkıldı. Böyle olunca boşlamaya başladı. Bu düşünceyi kafalardan atmak lazım. Aşılamanın hızlanması lazım. Aşı da maalesef 18 milyon civarında kaldı. Bu Türkiye açısından düşük bir rakam. 84 milyona 18 milyon düşük kalıyor. 50 milyonu bulursa, belki pandemiden korunma daha iyi olur gibi görüşler var." 

BELEDİYEMİZE 4 MİLYON MAALİYETİ OLUYOR
Salgın sürecinde belediye tarafından yapılan yardımların miktarına da dikkat çeken Başkan Selvitopu, "Karabağlar belediyesi olarak geçtiğimiz yıl nisan ayından bu yana özellikle işyerleri kapatılan esnaflarımızdan biz almamız gereken katı atık, işgaliye gibi benzer vergileri almıyoruz. Kahvehaneler kapandığında biz hiçbir şekilde katı atık bedeli almadık.  Genelge kapsamında kapalı olan işyerleri ile ilgili bunlar alınmıyor. Kahveciler odası ile birlikte yaptığımız nakdi desteğimiz vardı. 700 TL'lik bir yardım yapıldı. Geçtiğimiz günlerde sel felaketi yaşandı. Bunlardan zarar gören konutlara da 500 TL nakdi destek yaptırıyorum. Gıda desteğimiz de devam ediyor. Ramazan dolayısıyla bu yardımlarımız aynı hızla devam edecek. Büyükşehir kanalı ile gelen ve bizimde aracı olduğumuz ailelere hizmetler devam ediyor. Bizim geçmiş yıllardan bu yana uyguladığımız sosyal destek kartı var; bu, 2 bin 300'e ulaştı. Her yık yaklaşık 4 milyon TL belediyeye maliyeti oluyor. Bize gelen 3 milyon TL'lik maliyet vardı. Buna rutin işlemleri dahil etmiyoruz. Maske, dezenfektan gibi ürünler bu rakama dahil değil. Karabağlar Belediyesi'nde de ekonomik sıkıntılarımız tabii ki var. Geçtiğimiz yıl gelirlerin yarı yarıya düştüğünü gördük. Belediye olarak tedbirli davranıyoruz, bir çok çalışmayı öteledik. Biz belediye olarak kendi çalışanlarımız ve piyasaya olan ödemelerimizi belirli bir istikrar içinde gerçekleştiriyoruz. Ötelenebilecek bazı işleri öteleyerek, tedbir almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar Karabağlar belediyesi olarak büyük bir sıkıntı yaşamadık ancak, bunun için ciddi önlemler aldık. İller bankasından geçen yıl bir müddet kesintiler olmuş ve erteleme olmuştu. Geçen Haziran'dan itibaren kesintiler vardı. Bu ay itibari ile söz verilen gelirden 5 milyon 600 bin TL kesinti oldu" açıklamasında bulundu.HER HAFTA MALİ DURUMUMUZU GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
Belediyelere verilen İller Bankası ödeneklerinde, salgın itibari ile kesintiler olduğuna dikkat çeken Sevitopu, şunları söyledi:

"İller Bankası kesintileri yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. 3-4 aylık kesinti rakamı, 10 milyon TL'nin üstünde. 2021 yılında gelmesi gereken rakamlarda 15 milyona yakın azalma oldu. Devlete verilmesi gereken borçlar da hemen kesiliyor. Kesintiler içerisinde yapılandırma borçları da var. Her ay bizim 1.5-2 milyon TL kesintimiz var. Olması gereken kesinti bu. Diğerleri biraz ekstra oluyor. Bu ay bütün maaşlar yatırıldı. Biz Karabağlar Belediyesi olarak, var olan yatırımları da azaltamadık. Gereksiz tüm harcamaları kaldırdık, ya da en aza indirdik. Her hafta mali durumumuzu gözden geçirerek yol alıyoruz. Başka türlü zaten olmaz. Gelişi güzel harcamalar yapmıyoruz. Temel hizmetlerin aksamaması lazım. Geçtiğimiz günlerde 5 adet kamyon devreye soktuk ve temizlik hizmetlerimiz geliştirdik. Bunları pandemiye rağmen yapmaya devam ediyoruz. Karabağlar'ın resmi nüfusu 480 bin. Kayıtsızlar, göçmenlerle birlikte 500 bini geçiyoruz. Gündüz ve gece nüfusları tabii ki değişiyor. Karabağlar'da 25 bin civarında Suriyeli vatandaş var."

ANONSLARDAN ÇOK BÜYÜK ŞİKAYETLER VAR
Karabağlar ilçesi sınırları içerisinde geçtiğimiz günlerde yaşanan zabıtaya saldırı olayı hakkında yasal sürecin devam ettiğini belirten Selvitopu, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

"Seyyar esnaf konusunda ikili bir sıkıntı var. Biri seyyar araçlarla satış yapanlar, diğeri de araçlarla kontrolsüz yapılan satışlar. O da farklı bir durumdu. Zabıtamıza saldıranlar, hangi amaçla saldırdı, bilmiyoruz. Orada bir seyyar araç varmış yerleştirilen, kamuya ait bir yerde yeme içme gibi şeyler satılıp yerleşik bir sisteme geçirilmiş. Bu yasal değil, kaldırılması gerekiyor. Zaten zabıta arkadaşlarımız gittiğinde aracın gerçek sahibi yokmuş, müdahale edenler de farklı kişiler. O affedebileceğimiz bir olay değil. Orada görev yapan arkadaşlarımız kamu hizmeti için oradalar. Onlar da görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Böyle bir durumda müdahale edilmesi, kamu görevlilerine müdahale niteliğindedir. Satıcılarda anons sistemi var. Bu konularda çok şikayet alıyoruz. Anonslardan rahatsızlık artıyor. Arkadaşlarımız bunlara müdahale etmeye çalışıyor. Bunların birçoğu başka yerlerden gelerek korsan satış yapıyor. Bu işi masum yapanlar var, kimseyi rahatsız etmeden. Sonuçta hepimiz insanız; bizde belediye olarak baskıcı bir anlayış yok, onlara gerekli uyarılar yapılıyor. Üretici olarak gelenler var, kadıncağız getirmiş 2 demet maydanoz satıyor, bunlarla ilgili çok büyük sıkıntılarımız yok. Bu işi profesyonelce, hiç bir kural tanımadan yapmaya çalışanlar var, onlara göz yummamız mümkün değil. Bir iş yaparken insanları rahatsız etmemek gerekir."

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ, BAKANLIĞIN ONAYINA SUNULDU
Hazırda bekleyen kentsel dönüşüm çalışması için planların tamam olduğunu ancak bakanlıktan onay beklendiğini belirten Başkan Muhittin Selvitopu, "Osman Aksüner- Aşık Veysel mahallemizin kentsel dönüşüm projesi hazırlandı ve bakanlığın onayına sunuldu. Oradan cevap bekliyoruz. Eksiklikler vardı biz de onları tamamlayıp bakanlığa geri sunduk. Yapılan plan çalışması o bölgede uygulandığında birçok sorunu çözecek. Oradaki kentsel dönüşüme yönelik planlama uygulanabilir ve hayata geçirilebilecek bir proje olacak. Belirli bir zaman dilimi içinde orası hayata geçirilecek. Melez çayı etrafından bir bant bırakıldı, çaydan dereye doğru, yer yer 50 metreye kadar ulaşan bir kuşak oluştu. Dere kenarında su baskınına uğrayan vatandaşlarımız bu sorundan kurutulacak, hem de altyapısı ve yeşil alanları ile ilgili düzgün bir yapı ortaya çıkacak. Bizde zaten kısmi yetki vardı, bunlara dayanarak planlar yaptık. Bundan sonra parselasyonlar, parklar ve yeşil alanları kısmen açmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YAPILAMASI, DAİRE SAYISI İLE ÖLÇÜLEMEZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm çalışmalarını da değerlendiren Başkan Selvitopu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kentsel dönüşümün yapılamasını daire sayısı ile ölçülemez.  Büyükşehir'in yaptığı proje, 3 bin 500 bağımsız bölümden oluşacak . Bağımsız bölümlerin yanında yollar düzenlenecek, ulaşım düzenlenecek, parklar olacak. Asıl kentsel dönüşümün sağlayacağı bunlar. Bunlarla ölçmek daha doğru olur. Büyükşehir'in yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarında bir yandan binalara yıkılırken, diğer yandan altyapı düzenleniyor. Kanal sistemi denen ve ilk defa uygulanacak bir düzen denenecek, bunlar bitince üstyapı düzenlenecek. Yani kentsel dönüşüm dediğimiz budur. Geçen günlerde 1 400 yapının kura çekimi gerçekleştirildi. Zaten bunlar yapıldıkça oranın görüntüsü değişiyor. Şu an bakanlığımızın yaptığı Yenitepeler'de boş alanda yapılanlar. Bana göre kentsel dönüşüm böyle olmaz. Kentsel dönüşüm dolu alanda olur, boş alanda olmaz. Boş alanlarda rezerv konut yapıyor denilir ancak orası da rezerv konut değil, piyasaya satılıyor. Oradan evi olup da alanı görmedim duymadım. Şu an alanda bir çalışma var bakanlığın yürüttüğü. Kanal ile ilgili İZSU çalışıyordur ancak bize gelen bir konu yok. İlçe belediyesine ancak çalışmalar bittiği zaman gelir. Yeni bir plan yapıldığı yönünde bir söylem var. Bize de görüş soruldu bizde düşüncelerimizi söyledik. Yönetmelikte öngörülen standartların sağlanması gerektiğini belirttik.  74 hektarlık alanda plan çalışması vardır. Burada yeşil alan çok düşüktü. Aşık Veysel'de bizim yaptığımız planlamada kişi başı yeşil alan 14 metrekaredir, oralarda da yapılaması gereken bu. Öyle bir plan çalışması yapılırsa biz niye itiraz edelim ki. "

YIKILIP YENİDEN YAPILAN BİR BÖLGE YOK
Bakanlığın yaptığı konutların eski yapıların yıkılarak yapılmadığına dikkat çeken Selvitopu, "Bizim bölgede bakanlığın yıktığı bir bina yok. Belki Yenitepe konutlarının orada vardık ancak yıkılıp yeniden yapılan bir bölge yok. Osman Aksünger-Aşık Veysel bölgeleri için bir model oluşturabilir.  6366 sayılı yaşaya göre riskli alan olarak belirlenen alan. Bu 540 hektarlık alana da örnek teşkil edebilir. Biz o zaman gerekli çalışmaları yapıp destek de oluruz. Zamanlama çok önemli ve bir an önce karar verilip uygulamaya geçilmesi lazım" ifadelerini kullandı.