GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Nisan 2020 Perşembe 10:20

Başkan Sandal’dan koronavirüs raporu: Öyle telefonlar alıyorum ki kendimden utanıyorum!

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal koronavirüs salgında toplumsal dayanışmaya vurgu yaptı. Sandal, “Muhtarlarımızın tamamıyla koordineli çalışıyoruz. Sık sık arıyorlar. Karşıdaki ses ‘evde ekmek yok’ diyor. Öyle telefonlar alıyorum ki kendimden utanıyorum. Bağış da alırım, yardım da. İsterse yargılasınlar. Belediye vatandaşı için var” dedi.

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken İzmir’de 300 bini aşan nüfusuyla önemli çalışmaların yapıldığı Bayraklı’da Belediye Başkanı Serdar Sandal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sandal, ilk olarak belediye bünyesinde kurulan ‘salgınla mücadele eylem ve koordinasyon kurulu’ vasıtasıyla tüm çalışmalarda yer aldıklarını söyledi.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, “ İlçemizde bulunan 25 mahallemizin muhtarları ile sürekli temas halindeyiz. Sorunlarını ve taleplerine anlık yanıtlar veriyoruz. Bayraklı, dezavantajlı bölgelere sahip bir ilçe. O yüzden işini, ekmeğini kaybedenler de çok.  Sürekli telefonlar alıyorum. Aralarında ‘yiyecek ekmeğimiz yok’ diye arayanlar var. Bunu duyduğumda gerçekten utanıyorum. Ekmek bulamaz hale gelmemeleri için vatandaşlarımızın yanında oluyoruz. Her şeyi planlamak zorundayız. İlçemizde 500 kişinin üzerinde gündelik işlerde çalışan ve evlere temizliğe giden kadın tespit ettik. Onlara gıda yardımı dışında her gün ekmek ve peynir dağıtacağız. Bayraklı’da kaymakamlık ile koordinasyon içinde yaptığımız çalışmalardan ihtiyaç sahiplerini tespit ettik. Biz belediye olarak ihtiyaçlı, muhtaç kimseyi bırakmayacağız. Bir kişi ‘ben yardım alamadım, destek görmedim’ derse yalan söyler. Bunu sürekli hale getirmek istiyoruz. Yaklaşık 20 günde, bir ayda tekrar başa dönerek yardım isteyenlerin tamamını taramış olacağız” dedi.

Belediyelerin yardım ve bağış toplanmasına engel olunmasının siyasi nedenleri olduğunu belirten Başkan Sandal, “Belediye başkanı bağış alabilir. Bir vatandaş gelip ‘ben nakit para yardımı yapmak istiyorum’ diyebilir. Bunda bir sorun yok. Sadece şartlı bağış yapılırsa onu meclise getirmek gerekir. Onun dışında biz de çalışıyoruz. Bağış da alırım, yardım da. İsterse yargılasınlar. Gider hesap veririz. Bizim yaptığımız şey halkın yanında durup, ihtiyaçlarını gidermek. Kim buna ‘hayır’ diyebilir. Böyle bir düşünce ilk olarak toplumda tepki görür” diye konuştu.

ZATEN MÜCADELE EDİYORDUM
Başkan Sandal koronavirüs salgının önemli öğretiler getirdiğini belirtirken bunun ekonomik ve siyasi sonuçlarının da olacağını söyledi. Sandal, “Biz, CHP’li belediyeler yaptığımız önemli hamleler ve sağlıklı işlerle bu sürecin sonundan başarıyla çıkacağız. Bu dönem ülke gerçekten süreci sıkıntılı yürüttü. Karantina kesinlikle uygulanmalıydı. Geç kalındı.  Periyodik önlemler yerine sokağa çıkma kararını doğrudan verseydik süreci sorunsuz atlatabilirdik.  İtalya, İngiltere ve İspanya gibi devletler ekonomiyi, ticaretini düşündü. Sonra da vaka sayıları tavan yaptı. Şimdi hiçbir şeye yetişemiyorlar. Türkiye’de vatandaşlarımızın sorunlarını büyük ölçüde bizim belediyelerimiz çözdü. Ayrıca ilk mesajlar belediyelerimizden verilirken uygulamalar da bizlerden çıktı. Eğer engel olunmasaydı 5 katı yardım ve etki olurdu. Bir belediye başkanın görevi ‘yokken’ yapmaktır. Var olduğunda herkes yapar. Sizin kasanızda 200 milyon nakit paranız varsa her şeyi yaparsınız. Biz buraya yokken yapmak için geldik. Belediye başkanı bulunduğu bölgede sorunları çözemiyorsa zaten ortada beceriksizlik var demektir. Bir yılın sonunda başarılı bir şekilde çalışmaları yürütüyoruz. Artık sosyal devletin önemi ortaya çıktı. Kamuculuk, devletçilik gibi kavramlar değerlendi. Kapitalizmin bir öneminin olmadığı görüldü. Ben zaten Bayraklı’da yoksullukta, imkansızlıklarla mücadele ediyordum. Seçim döneminde de ‘hiçbir çocuk yatağına aç yatmayacak’ dedim. Koronavirüs salgını döneminde ortaya çıkan sosyal belediyecilik vurgusu zaten bizim bulunduğumuz yerlerde yapılıyordu. Biz sadece şekillendirmiş ve çeşitlendirmiş olduk” dedi.

HANGİ MAHALLELERDE VAR?
Başkan Sandal, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koranavirüs haritasında Bayraklı’nın da olduğunu söylerken vakaların Osmangazi, Mansuroğlu ve Manavkuyu mahallelerinde arttığını söyledi. Sandal, bu üç mahallede sağlık tesisleri ve sağlıkçıların ikametgahlarının çok sayıda bulunduğunu ifade etti. Sandal vaka sayısının yüksek olduğu Onur Mahallesi’nde hac ziyaretinden gelenler nedeniyle tespitlerin olduğunu vurguladı.

HAYAT DEVAM EDİYOR
Belediyelerin bu süreçte yardımları ve sosyal belediyecilik işlere ağırlık verdiğini söylerken önemli hizmetlerin aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Sandal, “İtalya’da vaka sayısı 140 bine hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bine yaklaştı.  Toplam 60 milyon nüfuslu ülkede tedbirler var ama hayat devam ediyor. Türkiye için de durum öyle. Nüfusu 80 milyonu geçmiş bir ülke ile nüfusu 4 milyonu aşmış bir İzmir’den bahsediyoruz. Herkes hayatını kaybedecek diye bir şey yok. Bu işin toplumsal olarak psikolojik boyutu da önemli. Belediye başkanları temel hizmetlerini kesinlikle aksatmaması lazım. Kültür merkezi inşaatını yapmazsınız olur biter. Ama vaka sayıları yükseliyor diye kentlerde ölenlerin maksimuma ulaşacağı gibi bir durum da söz konusu değil. Bu iş eninde sonunda bitecek” diye konuştu.

NELER YAPILDI?
Bayraklı Belediyesi’nin olağanüstü hal ilan edildiği günden itibaren önemli çalışmalar yaptığını anlatan Sandal şunları söyledi:

“Koordinasyon kurulu vasıtasıyla 20 bin adet broşür dağıtarak billboard ve panolardaki uyarı mesajlarıyla halkı bilinçlendirdik. Tam bir temizlik seferberliği başlattık. 5 tanker, 4 pikap üstü dezenfekte makinasıyla tüm mahallelerimize girdik. Temizlik ve park bahçeler için 360, sosyal yardımlar için35, zabıta hizmetleri için 40, veteriner ve sağlık hizmetleri için 37 personelle mücadele ediyoruz. Bayraklı Kaymakamlığımızın vefa gurubuna hemen 5 araç göndererek lojistik hizmetleri sağladık. Salgının ilk vakasının görülmeye başlamasından sonra 56 okul, 58 cami, 260 park, 24 muhtarlık, 10 sağlık ocağı, 49 kültür merkezi, kütüphane, semt merkezi ile vatandaşın talep ettiği 86 alanda dezenfeksiyon işlemleri yaptık.

Salgın nedeniyle işini kaybeden 57, ihtiyaç sahibi 436, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı bulunan 310 olmak üzere toplam 803 vatandaşımıza gıda, hijyen malzemesi, çocuk bezi ve ev eşyası yardımında bulunduk. Bunları arttırarak sürdürüyoruz. Ayrıca 3 bin yeni gıda kolisi satın aldık ve bunları 10 nisan tarihi itibariyle dağıtmaya başlayacağız.  Yine vatandaşlarımızdan gelen gıda, hijyen malzemesi ve bağışları kabul edip dağıtımını yapıyoruz.

Toplum sağlığı için büyük bir fedakarlıkla çalışan tüm sağlık personelleri için Mansuroğlu Mahallemizdeki kız öğrenci yurdumuzu tahsis ettik. 22 odalı 72 yatak kapasiteli kız öğrenci misafirhanemiz sağlık çalışanlarının hizmetindedir. Maske, eldiven ve dezenfektan ihtiyacını karşılayacağımızı bildirdik.

Belediyemize bağlı Bayraklı Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi BAYSEM’de online eğitime geçtik. Ben belediye başkanı olarak uzun yıllar dershanecilik yaptım. Öğretmen kimliğim ile uzaktan eğitim sistemini o dönemlerde ilk uygulayan kişiler arasında yer alıyorum. Şimdi salgın nedeniyle uzaktan eğitime geçen sistemdeki tüm müfredatı ve verileri yeniledik. Çocuklarımız yeni bilgileri teknolojik ortamlar vasıtasıyla hiçbir ücret ödemeden alıyorlar.  Salgın nedeniyle eğitimlerine ara verdiğimiz kurs personellerimiz ve kültürel etkinliklerimizi de bu sistem üzerinden yürütmek için yeni çalışma yapıyoruz.

Halkla ilişkiler personelimizin görev yaptığı çağrı merkezi var. Buraya talepler geliyor. İki haftada 3 bin 787 vatandaşımıza hizmet verdik. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın alışverişlerini yapıyoruz.

Denetimleri hiç aksatmadık. Özellikle fırsatçılara göz açtırmıyoruz. Özellikle kolonla, hijyen malzemeleri, un ve kuru bakliyat gibi ürünlere talep artınca zabıtalarımız bu alanlarda çalışma başlattı. Gıda ve temizlik ürünleri satan işyerleri ile eczaneleri denetledik. Toplam 121 işletmeye uyarıda bulunurken 2 işletmeye de hemen ceza kestik.