GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Temmuz 2018 Pazar 08:41

Başkan Kocaoğlu adaylık sorusuna ne cevap verdi?

Kırsal kalkınmaya dair konuşan ve “Tarımı kartopu gibi büyüttük. Biz bunu tek başımıza yaptık” diyen Kocaoğlu, ‘Yerel seçimlerde aday olacağınızı açıkladınız. Yeni dönemde çalışmaları hangi seviyeye getirmeyi düşünüyorsunuz?’ sorusuna ise “Adaylık daha belli değil” cevabını verdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulusal Kanal’da yayınlanan ‘Ege Gündemi’ programına konuk oldu. Yerelde Kalkınma Modeli başlığı altında gerçekleşen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Ufuk Akkaya’nın sorularını cevapladı.

Başkan Kocaoğlu göreve geldiği tarihten itibaren sürdürülen kırsal kalkınma politikaları üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

TESİSLER KURUP KOOPERATİFLERE VERİYORUZ
Kocaoğlu, “Tarım Türkiye’de çok önemli bir sektör. İzmir’in gelişmesinde tarımın, limanın önemi büyük. Akdeniz ticaretinde İzmir önemli bir merkeze dönüşüyor. İzmir varlığını, gelişmesini limana, arkasında tarım alanlarına ve turizmine borçlu. İlk müteşebbisler burada sanayi tesisi kurmaya başlamış. Biz İzmir modelinin önce yol haritasını belirledik. Deneyimlerimizi paylaştık. Sonra bu modelin görünürlüğü ortaya çıktı. Biz 13 yıldır yerelde kalkınma ile hercümerç oluyoruz. 25 civarındaki akademisyenle 20 konu başlığı altında İzmir modelini değerlendirdik. İncelemeler yapıldı. İzmir modelini 5 cilt şeklinde kitaplaştırdık. Yarımada, Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes havzalarının stratejik planlarını yaptık. Kooperatifleri destekledik. Tarımı kartopu gibi büyüttük. Nerede ne varsa oraya tesis kuruyoruz. Tesisler kurup kooperatiflere veriyoruz” dedi.

PROJELER BİZİM, KIRSAL KALKINMAYI TEK BAŞIMIZA YAPTIK!
Kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında merkezi hükümetten yardım gelip gelmediğinin sorulması üzerine konuşan Kocaoğlu, “Biz bunu tek başımıza yaptık. İl Tarım Müdürlüğü’nün tarım ve hayvancılıkla ilgili görevleri var. Uyumlu çalışıyoruz tabi. Ama projeler bizim projelerimiz. Yapılan tüm masraflar bize ait. Tarım Bakanlığı’nın onayı, imzası, desteği gereken konularda onlarla irtibat halindeyiz. Mesela koyun keçi dağıtıyoruz. Hastalıklı hayvanların dağıtılmaması için onlardan yardım alıyoruz” açıklamasında bulundu.

İŞTE KALKINMA DEDİĞİN BU!
Süt Kuzu Projesi’nin çıkış noktası hakkında bilgi veren Kocaoğlu, “Gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesi gerektiğini düşündük. Gelişimle ilgili bazı eksiklikler tespit ettik. Dar gelirli okullarda okul sütü projesiyle başlattık. Ayrım yapmadan herkese ulaştık. Sonra merkezi hükümetimiz ‘bu projeyi ben uygulayacağım dedi. Onlar uygulamaya başladı. Sonrasında biz ne yapalım diye düşündük. Bu sefer biz 0-5 yaş, okul öncesi çocuklara evine teslim süt üretiyoruz. 125 bin aileye uğrayıp imza karşılığında sütü teslim ediyorduk. Şimdi aileyle bir kere görüşüyoruz. Her eve 8 litre süt giriyor.  Hepsi Tire Süt Kooperatifi’nden. Çiçeği de kooperatiften alıyoruz. Tire Süt Kooperatifi önemlidir. 3-4 milyon civarında bir mal varlığı vardır. Geçen gün başkan ‘mal varlığımız 63 milyona çıktı’ dedi. Çalışan sayısı, süt üretimi arttı. Biz soğuk zincirin tamamlanması için üretici üyelere süt tankı verdik. Süt üretimi artınca bir firmamız geldi dev bir tesis kurdu. O bölgeden sütleri alıyor, işliyor, o tesiste de tam kapasiteye ulaştığında 850 kişi çalışacak. İşte kalkınma dediğin bu. Bir süte destek vererek, Tire Süt’ü kalkındırdık, oraya süt veren üyeleri kalkındırdık. Sanayi geldi orada 850 kişiye direkt istihdam sağladı. Orada süt tesisleri kapasite arttırdı, yenileri kuruldu. Üretim, istihdam, gelir düzeyi, yaşam standardı arttı. Kalkınmanın en büyük adımı atıldı. Bizim projelerimize hemşerilerimiz hem güveniyor, hem bize inanıyor.  İnsanlar projeleri sahipleniyor. Hem sürdürülebilir oluyor hem de katlanarak büyüyor” dedi.

ADAYLIK DAHA BELLİ DEĞİL!
‘Yerel seçimlerde aday olacağınızı açıkladınız. Yeni dönemde çalışmaları hangi seviyeye getirmeyi düşünüyorsunuz?’şeklinde gelen soruyu yanıtlayan Kocaoğlu, “Adaylık daha belli değil. Üretimin arttırılması, kalitenin arttırılması, paketleme tesislerinin kurulması, pazarlama faaliyetleri, satış süresini uzatmak için soğuk hava depolarının kurulması, bölge hallerinde kooperatifler şemsiyesinde pazarlamanın sağlanması gibi çalışmaları gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bayındır Çiçek Kooperatifi Hollanda’ya ürün gönderiyor. Aynı şekilde Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de üretim ve pazarlama yapıyor. İhracat da kendiliğinden başlamış oluyor. Organik tarım uygulamalarını gerçekleştirdikçe ihracata yönelmeyi ve ürünleri değerlendirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.