GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Ekim 2017 Cuma 16:00

Başkan Kocaoğlu, Basmane Çukuru için 'varsa delikanlı çıksın' demişti... Ve 'o delikanlı' ses verdi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Hala Basmane Çukuru'nu konuşanlar var. O araziyi ben vermedim. Oradaki adamları ben iflas ettirmedim" sözlerine, Güçbirliği A.Ş. "İyi niyet ve gerçeklikten uzak" açıklamasıyla yanıt verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde Konak ilçesi muhtarlarıyla yaptığı toplantıda, sorular üzerine Basmane Çukuru ve süreçle ilgili açıklamalar yaptı. Kocaoğlu "Hala Basmane Çukuru'nu konuşanlar var. O araziyi ben vermedim, oradaki adamları ben iflas ettirmedim. Sadece cenazeyi kucağımda buldum. Orada Belediye'nin hissesi yüzde 12'ydi, yüzde 88'i başkasına aitti. Ben yoğun çaba harcayıp Belediye hissesini yüzde 30'a çıkardım. Türkiye Cumhuriyeti'nde sözleşmesi bitmiş, anlaşması yapılmış bir konuda, masa başına oturup da yerel yönetimin hakkını 1.5 kat artıran başka bir belediye başkanı bulursanız, getirin benim karşıma, konuşun. Yazıktır günahtır! 12 bin metrekare inşaat hakkımız vardı, 30 bin metrekareye çıkarttım.

Daha önce burada kamunun hakkı; belediyenin, İzmirlinin hakkı yenilmiş diye çıkarttım. Türkiye Cumhuriyeti'nde bunu yapacak başka bir delikanlı varsa, çıksın gelsin. Adam gitti, TMSF'den 80 milyon dolara ihaleyle araziyi aldı. Benim hakkım da baki. Belediye payını yüzde 12'den yüzde 30'a çıkartırken TMSF'de her yere kaydettirdim. Benim işim sağlam" dedi.

"BU İFADE SAYIN BAŞKAN'A YAKIŞMAMIŞTIR"
Güçbirliği A.Ş. bugün yaptığı yazılı açıklamayla Kocaoğlu'na yanıt verdi. Kocaoğlu'nun açıklamasının iyi niyetten ve gerçeklikten uzak olduğu öne sürülen açıklamada, "Şirketimiz 'o adamlar' diyerek hafife alınacak konumda değildir. Bu ifade Sayın Başkan'a yakışmamaktadır. Kamu arazileri herhangi birinin tasarrufu ile birilerine verilebilen araziler değildir. Bu arazi Belediye tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu şartları gözetilerek kamuya açık ihale sureti ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi niteliğinde projelendirilmiştir. Herhangi bir belediye başkanının bireysel tasarrufu söz konusu değildir ki işlem 'vermek vermemek' sığlığında değerlendirilebilsin. Sayın Başkan, 'Adamları ben iflas ettirmedim' ifadesi ile projenin gerçekleşememesindeki belirleyici sorumluluğun Belediye'de olduğu gerçeğini örtmek istemektedir. Şirketimiz iflas etmemiştir, ayaktadır. Bu ifade ile ticari itibarımıza saldırı olmuştur, tazminat hakkımız saklıdır" denildi.

"TEK SORUMLUSU İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİDİR"
Projenin gerçekleşmeme sebebinin belediyenin belirlenen ihale koşullarına uygun olarak imar planı yapıp sonuçlandıramaması olduğunu savunan Güçbirliği A.Ş.'nin yaptığı açıklama şöyle devam etti:

"Pilot firmamız ihale koşullarına uygun olarak nakit ödeme, çok katlı otopark inşası, temel harcamalar ve benzerleri nedeniyle imar planı iptali davası sonucu inşaat durdurulana kadar 40 milyon Amerikan dolarına yakın harcama gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Projenin gerçekleştirilememesinin tek sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'dır. Belediyeye karşı her türlü yasal hakkımız sonuna kadar aranacaktır. Yani, inşaatın yapılamaması şirketin aczi veya kötü niyetinden değil, Belediye'nin imar planlarını uygun yapmamasından kaynaklanmaktadır. Ve halen kesinleşmiş bir imar planı bulunmamaktadır. İlgili dosya İzmir 5. İdare Mahkemesi'ndedir."

"BAŞKANIN KİŞİSEL ÇABASIYLA DEĞİL"
Güçbirliği A.Ş. açıklamada, Kocaoğlu'nun "Kamunun, belediyenin ve İzmirlinin hakkı yenilmiştir" sözlerine hatırlatarak, "Bu açıklaması da gerçek dışı ve talihsiz bir açıklamadır. Sayın Başkan'da çok iyi bilmektedir ki ihalede firmamız İzmirlilik bilinci ile kamunun ve İzmirlinin hakkını gözeterek en yakın yarışmacı firma tekliflerinin çok üzerinde teklif vererek ihaleyi kazanmıştır. Projedeki Belediye payının yükseltilmesi Sayın Başkan'ın kişisel çabası ile değil; imar planını iptal eden Mahkeme kararındaki kamu yararı hususunu yerine getirmek ve sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını sağlamak adına taraflarının mutabakatı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan tüm fedakarlıklar, gerçek İzmirlilik ruhu taşımamızın sonucudur" denildi.

"SORUMLULUĞU ÖRTMEYE ÇALIŞMASINI YADIRGADIK"
İmar durumu kesinleşmeden ihale yapıldığına dikkat çeken Güçbirliği A.Ş.  "Şirketimizle ilişki devam ederken TMSF'nin teamül dışı satışına muvafakat eden Sayın Başkan'dır. Bu kamu hukukunu savunmak mıdır? Üstelik satış izni verirken Meclis'ten karar alınmış mıdır? Şirketimizin ödemeleri 40 milyon Amekiran dolarına yakın ve belirli iken satışına muvafakat verilen arazi için Başkan'ın tabiri ile 'Adam' Belediye'ye bedel ödemiş midir? Tüm bu hususular ortada iken Sayın Başkan'ın delikanlı üslubu ile sorumluluğunu örtmeye çalışmasını yadırgamış olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız" açıklaması yapıldı. (DHA)