GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Ocak 2020 Salı 12:10

Başkan Gümrükçü projeleri tek tek açıkladı: İşte 2020 model Çiğli!

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, yeni yılın içinde ilçesinde gerçekleşecek projelerin tanıtımını yaptı. Gümrükçü, “Ben bugüne kadar attığım her adımı sağlam attım! Arkamda da ekibim diyeceğim dostlarım vardı. 25 milyon piyasa borcuyla devraldık. 20 milyon TL’den fazlasını ödedik. Sadece bir kalemden yılda 7 milyon TL tasarrufu yaptık. Tasarruf ve bütçe artışı Çiğli sokaklarına yatırım olarak dönecektir. Başımız dara düşerse biliyoruz ki arkamızda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var” dedi.

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Utku Gümrükçü, 2020 yılında gerçekleşecek projeleri kamuoyuyla paylaştı.

Belediye binasında gerçekleşen tanıtım programına CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP milletvekilleri, devlet ve belediye bürokrasisi, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Organizasyonda 31 Mart yerel seçimlerinden sonra başlayan görev süresinde hayata geçirilenler kısaca hatırlatıldı ve 2020 için Başkan Gümrükçü’nün kendi sesinin yer aldığı videonun gösterimi yapıldı.

ÇALIŞMALARIMIZI ATATÜRK VE TÜRK HALKINDAN ALDIĞIMIZ GÜÇLE YAPIYORUZ
Gümrükçü, “Bugün burada birkaç soruya cevap vereceğiz. Cevap bulduklarımızı da sizlerle paylaşacağız. Çiğli tanımımız nedir? Çiğli 1900’lerin başında göçle kurulmuş bir ilçe. İzmir’in içinde en hızlı büyüyen ve kent içi göç alan bir ilçe. Değişik insanlar ve değişik talepler var. Hizmete susamış bir ilçe. Dinamikten kaynaklı da büyük bir enerji var. Bizim belediye olarak amacımız bu enerjiyi doğru kaynaklardan akıtmak ve Çiğli’yi ayağa kaldırmaktır. Buradaki projelerin tamamı sandıklar kurularak, halkın taleplerinden çıkmıştır. İyi örneklerden de yararlandık. Çiğli’yi tanımlayan en önemli şey enerji! Bu enerji bu belediyede, halkta var. Biz bu enerjiyle birlikte Çiğli’yi ayağa kaldıracağız. Değişimi yönetmek ve geleceği planlamak… Bu iki ilkeyi adaylık sürecinde de söylemiştik. Planlamayı anlatmayacağım, önümüzdeki süreçte vatandaşla, sokakta göstereceğiz. Çok başlık vardı. 200 küsur taneydi 86’ya indirdik. Çiğli Atatürk’e aşık insanların şehridir. Biz de çalışmalarımızı yaparken önce Atatürk’ten sonra Türk halkından aldığımız güçle yapıyoruz” dedi.

KAMİL HOCAMIZDAN İLHAM ALDIK
Tasarlanan projelerden örnekler sunan Gümrükçü, “2020 Çiğli için değişim ve dönüşüm yılı olacak. Çağımız uzay, teknoloji, bilim çağı… Çiğli’deki çocuklarımız bunlardan uzak kalmasın dedik ve uzay havacılık eğitim kampüsü tasarladık. Bu da bizim sivil havalimanı talebimizi diri tutmamıza yardımcı olacaktır.  Çiğli artık bir üniversite şehri... Kız çocuklarının okuması ve eğitim görmesi çok önemli. Bu sebeple kız yurdu yapmayı hedefledik. Kız yurdunun arka tarafında gençlik merkezi bulunacak. Bornova’da Kamil hocamızdan ilham aldık bu konuda. Kreş… Normal kreşleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Seferihisar’da masal evi olarak üretim merkezli bir yer yaptı. Biz de bunu örnek alacağız ve masal evleri yapacağız” açıklamasını yaptı.

HAZİNEDEN YER İSTEDİK, OLURSA…
Gümrükçü sözlerini sürdürdü ve “Pazar yerlerimizin sorunlarını 2020 yılında çözeceğiz ve üzerlerine güneç paneli yerleştirerek elektrik üreteceğiz. Bunu yaptığımızda hiç elektrik parası ödemeyen bir belediye haline geleceğiz. Yerli üreticinin de yer alacağı pazarlar olması lazım. İkinci el, antika, kadın üretici pazarları için yeni alanlar yaratacağız. Flamingo kadın kooperatifi kuracağız. Ve el emeğinin hakkını vereceğiz. Sıfır atık… Atıkların değerlendirilmesini hükümetin de programı kapsamında Çiğli’de yapacağız. Muratpaşa Belediyesi ile yarışıyoruz. Öncü bir belediye olmuş durumdayız. Hazineden bir yer istedik. Orası bize geçtiğinde bir eğitim merkezini hükümetimizin desteğiyle Çiğli halkına kazandıracağız. Engelliler… Engelliler aileleriyle birlikte eve hapsedilmiş durumda. Belediye ve diğer kurumların engellileri insan onuruna yakışır bir şekilde yaşatması lazım. Nüfusun yüzde 10’una karşılık gelen engellileri başımızın üstünde tutacağız” ifadelerini kullandı.

HARMANDALI’YI ŞEHİR MERKEZİ HALİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ
Projeleri tanıtmaya devam eden Gümrükçü, “Taziye evleri yapacağız. En az 2 tane evi Çiğli halkına kazandıracağız. İklim değişikliği… Bu krize önlem almanın en önemli yolu belediyelerin bilinçli olmasıdır. Yeşil Çiğli için öncü bir yol oynamak istiyoruz. Yeşil alanı 100 bin metrekare arttıracağız.  Evcil hayvanlarıyla oyun oynanabilecek bir park yapacağız. Kent tasarımı… Şehirleri şehir yapan kent tasarımı ve estetiğidir. Bizim Çiğli bu yönden bir biraz zayıf. Sanat sokağı oluşturacağız. Çiğli’deki tüm trafoları Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle renkli hale getireceğiz. Harmandalı bizim için çok önemli. Hizmette eşitsizlik var ve yıllardır çöple yaşıyorlar. Biz Harmandalı’yı şehir merkezi haline getirmek zorundayız. En az bir sosyal tesis kazandıracağız. Bu yıl kentin altyapı sorunlarının yüzde 80’inin biteceği yıl olacak. Kamu kurumlarının merkez gitmesinden rahatsızız. Bunların Çiğli’ye kazandırılması ilk adım olacak. Karşıyaka adliyesinden bir kısım Çiğli’ye geliyor. Hakimlerimize veriyoruz. Çiğli adalet kenti oluyor. Denizle buluşmayı yaptığımızda Çiğli’mize büyük bir adliyeyi kazandıracağız” dedi.

ELEKTRONİK İMZA UYGULAMASINA GEÇECEĞİZ, BELEDİYEYE GİT GEL OLMAYACAK!
Gümrükçü ayrıca, “Belediye hizmetlerinde aktif bir dönem olacak. Çiğli Belediyesi halka hizmet yetiştirmek için yapılandırma sürecine girdi. Güzeltepe’nin kentsel dönüşüm projesi bitiyor. Bu sene Harmandalı’nın imar sıkıntısı bitiyor. Ataşehir’in bir bölümünde olan imar sıkıntısını da çözüyoruz. Geldiğimizde bilgi işlem müdürlüğü yoktu. 2020 yılında bu konuda birçok belediyenin önüne geçeceğiz. Elektronik imza ile işlem yapabileceksiniz. Git gel olmayacak, zaman tasarrufu olacak. Bu İzmir’de ilk defa yapılacak bir uygulamadır. Meclisten kararımızı aldık” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLER YÜKSEK LİSANSI YAPACAĞIM
Gümrükçü, “30 bin moloz toplamışız, önümüzdeki yıl 60 bin moloz toplayacağız. Geri dönüşüm de yapıyoruz ve asfaltın altına döşeme işinde kullanıyoruz. Pazar yerleri… Bundan sonra her pazar yerinde bir sağlık ekibi olacak. ‘Belediye başkanı bozuk tartıdan bile sorumludur’ diye bir anlayış var. Her pazar yerine bir tartı koyacağız. Ayrıca vatandaşlara pazar için araçlar sunacağız. Marketlerdeki gibi alışveriş araçlarını vatandaşlar sonrasında belediyeye bırakacak. Yerel yönetimler yüksek lisans programı açıyoruz. Ben de belediye başkanı olarak yüksek lisans yapacağım. Hayvan haklarını önemsiyoruz. Bir köpek dostumuzla bir protokol bile imzaladım, herhalde Türkiye’de bir ilk ve tektir. 2020 Mart ayından itibaren Çiğli Belediyesi kent konseyini kurmuş olacak. Bu 15 yıllık bir zorunluluktu, Çiğli’de yoktu” açıklamasında bulundu.

ATTIĞIM HER ADIM SAĞLAM AMA BAŞIMIZ DARA DÜŞERSE ARKAMIZDA SOYER VAR!
Gümrükçü projelerinin tanıtımını tamamladıktan sonra net mesajlar verdi. Gümrükçü, “Ben bugüne kadar attığım her adımı sağlam attım! Arkamda da ekibim diyeceğim dostlarım vardı. Bu salonda o dostlar var. Neye güveniyorsunuz? Vallahi size güveniyorum. Parayı nereden bulacaksınız? 166 milyon TL idi bütçe. 2019 yılında 180 milyon TL’ye ulaştırdık. 25 milyon piyasa borcuyla devraldık. 20 milyon TL’den fazlasını ödedik. Bütçe artışla birlikte 200 milyona ulaşacaktır. Sadece bir kalemden yılda 7 milyon TL tasarrufu yaptık. Tasarruf ve bütçe artışı Çiğli sokaklarına yatırım olarak dönecektir. Yurt dışı fonlarından da yararlanmak istiyoruz. Başımız dara düşerse biliyoruz ki arkamızda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var. Halkımızdan, devletimizden aldığımız güçle, Çiğli Belediyesi’nin çalışma şeklini güçlendirdik” ifadelerini kullandı.

İşte 2020 yılında Çiğli’de yapılacak projelerin başlıkları:  

UZAY EVİ ve HAVACILIK MÜZESİ

KIZ YURDU VE GENÇLİK MERKEZİ

MASAL EVLERİ

PAZAR YERLERİ YENİLEME

SIFIR ATIK ENTEGRE EĞİTİM MERKEZİ

ENGELLİ EĞİTİM MERKEZİ

EMEKLİ EVİ        

ABİDİN DİNO KÜTÜPHANESİ

KAKLIÇ SANAT AKADEMİSİ / HEYKEL ATÖLYESİ

TAMİR KAFE

SOKAKLAR BİZİM / SPOR ve ÇOCUK SOKAĞI

YEŞİL ÇİĞLİ

KENT TASIRIMI VE ESTETİĞİ

BİSİKLET YOLLARI VE EUROVELO

TAZİYE EVLERİ

HARMANDALI’NA SOSYAL TESİS

YOL YAPIM ÇALIŞMALARI

ÇİĞLİ ADLİYESİ

BELEDİYE SERASI

ŞANTİYE SOSYAL TESİSİ

ÇİĞLİ AR-GE MERKEZİ

İMAR PROJELERİ

E-HİZMETLER

HİZMET AYAĞINIZA GELDİ

KAMERALI ZABITA EKİPLERİ

PAZAR YERLERİNDE TARTI NOKTASI VE MARKET ARABASI

HALK MASASI ve ÇİM

METRUK BİNALAR VE HURDA ARAÇLAR

MOLOZ ÇALIŞMARI

ENGELSİZ İŞYERİ

EKOLOJİK BİNALAR

MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ

İŞ’TE ÇİĞLİ

ARAÇ FİLOMUZU GENİŞLETİYORUZ

MAHALLE BAZLI YEREL EŞİTLİK PLANLAMASI

SOSYAL DESTEK KARTI - HALK KART

TAZİYE DESTEK HİZMETİ

EVDE HİZMET

HOŞ GELDİN BEBEK

MUHARREM VE RAMAZAN AYLARINDA YEMEK VE AŞURE

EŞREFPAŞA HASTANESİ İLE PROTOKOL

YENİ SAĞLIK OCAĞI

ÇİĞLİ ENGELLİ BİREY HARİTASI

KIRMIZI BAYRAK

ENGELLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU

ENGELLİ NAKİ HİZMETLERİ

ENGELLİ ARACI MONTAJ ATÖLYESİ

ATIK İLAÇ TOPLAMA

ÇORBA İKRAMI

ÇAMAŞIRHANE

HER ÇİFTİN BİR FİDANI OLSUN

CAMİ ve CEMEVİ TEMİZLİĞİ

ÇİĞLİ BELEDİYESİ EĞİTİM MERKEZİ

EĞİTİM KENTİ ÇİĞLİ

KADIN KOOPERATİFLERİNE DESTEK

BANKLAR ve ÇÖP KONTEYNERLERİNİ ÖĞRENCİLER ÜRETECEK

OKULLARA DESTEK

TÜBİTAK’A 4 PROJE

AIESEC

ÇOCUK ve İNOVASYON ÇALIŞMASI

OKULLARDA ÇOCUKLARDA FARKINDALIK KAMPANYA ve YARIŞMALARI

HASTANE ve CEZAEVİNDE ANNESİYLE KALAN ÇOCUKLARA TİYATRO

İKÇÜ İLE YÜKSEK LİSANS PROTOKOLÜ

SOSYAL TESİSİLERE OYUN ODASI

SAADET ÖĞRETMEN DERNEĞİ İLE PROTOKOL

BİLİM TIRI

KOSGEB KURSU

VETERİNER İŞLERİ

KENT KONSEYİ

ÇİĞLİ KENT ENSTİTÜSÜ KURULUYOR

KATILIMCI BELEDİYE UYGULAMASI

ÇİĞLİ AVRUPA KENTİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞİM PROTOKOLÜ

ÇİĞLİ İNSAN HAKLARI KENTİ

BALIKÇILAR KOOPERATİFİNE ORTAKLIK

HER APARTMAN BİR ÖĞRENCİ OKUTUYOR

FESTİVALLER KENTİ ÇİĞLİ

TİYATRO ve SİNEMA ETKİNLİKLERİ

ATATÜRK’İN İZİNDE ADIM ADIM İZMİR

BİLİM TURU

SPOR KENTİ ÇİĞLİ

KİTAP FUARI

ULUSAL BAYRAMLAR COŞKUYLA KUTLANACAK

ÇALIŞTAYLAR

DENİZ GEZİLERİ

EN GÜZEL BALKON BAHÇE