GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Eylül 2020 Pazartesi 16:07

Başkan Batur, ‘gökdelen’ için net konuştu, tarih verdi: En yükseği geçemez!

İşadamı Nazif Zorlu'nun Çankaya'da 42 kat olarak planladığı gökdelenin, Hilton İzmir'in yüksekliği olan 33'e inmesi gerektiğine vurgu yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Daha fazlasına izin vermem. Estetik Kurul, bu konuda özel bir çalışma yürütüyor. Estetik kurulu bu konuyla ilgili planın üstüne kat yüksekliği yazacak şekilde çalışmalarını hazırlayacak. Kurul bu ay içerisinde açıklayacak" dedi.

EGEDESONSÖZ - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV'ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan, gündemi değerlendiren Başkan Batur, pandemiden kentsel dönüşüme, imar planlarından Hilton İzmir'e kadar çok önemli açıklamalarda bulundu.

Pandemi sürecinde belediye hizmetlerinde var güçleriyle çalıştıklarını belirten Batur, “Pandemide 11 Mart'tan 1 Haziran'a kadar daha sıkı tedbirlerin olduğu bir dönemi yaşadık. 1 Haziran'dan sonra daha esnek bir dönem yaşadık. Tabii bu süreçle birlikte vakalarda artış oldu. Bu arada vatandaşlarımızın sosyal mesafe, hijyen ve maske konusunda dikkat etmesi gerektiğini söylüyoruz. Özellikle maske çok daha önemli… Bilim insanlarının söylediğine göre aşı ve ilaç çıkmadan bu süreç sona ermeyecek. Biz de yaşam biçimimizi kurallara uygun olarak sürdürmemiz gerekiyor. Eskisi gibi davranmamız mümkün değil. Dünden itibaren ağır hasta sayısında azalma var. Tabii bu ufacık bir haber bile bizi mutlu ediyor. Biz kamu çalışanları olarak, belediye başkanları olarak çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak zorundayız. Bu konuda esnek çalışma modeline geçtik. HES kodu olmadan belediyemize kimseyi almıyoruz. Sayın Valimiz, Emniyet müdürümüz, İl Sağlık müdürümüzle birlikte denetlemelerde bulunuyoruz. Kurallara uymayanlara cezaları kesiliyor. Kemeraltı'nda vatandaş ve esnafın yüzde 80'inden fazlasının kurallara uyduğunu görmek, bizleri mutlu ediyor. Vatandaşlar kendi denetimini kendi yapmalı zaten. Bu konunun en yakınlarına zarar vereceğini düşünmeli. Uyarı cezaları yazıyoruz ancak önceliğimiz hep uyarı üzerine. Belediyemizde çalışan 19 kişide test sonucu pozitif çıktı. Hepsi iyileşti, işlerine döndü. Esnek mesai sistemini uyguluyoruz" dedi.

PANDEMİ İÇİN HARCADIĞIMIZ PARA 5 MİLYON LİRAYI BULDU
Batur, "Alınan malzemeler, personel gideri, esnafa yaptığımız fedakarlıkların hepsini topladığımızda yaklaşık 5 milyonu geçen bir rakam oldu. Yani biz Konak Belediyesi olarak şimdiye kadar 5 milyon lirayı geçen bütçe kaynağını pandemi sürecinde kullanmış olduk. Bundan sonra da kullanacağız. Tedbirlerimizi alıyoruz, maske stokumuzu yapıyoruz. Konak sınırları içerisinde pandemi hastanelerimiz de mevcut. Konakta bütün işyerlerinin dezenfeksiyonunu bizler yaptık. Okulların üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Hastalığa yakalanan insanlarımızın karantina altında olduğu evler var. Onlara da gidiyoruz ve apartmanları dezenfekte ediyoruz. Pandemi sürecinde ekonomik sistem zaten durdu. Her türlü sektörde kriz yaşandı. 1 Haziran'dan sonra normal düzene geçtiğimizden sonra, vergilerin toplanması noktasında şu anda devletimiz sıkıntı çekiyor. Vatandaş, esnaf para kazanacak ve vergisini yatıracak. Ne kadar geliyorsa yüzde 5'i bize geliyor. Şu an gelen miktar artması gerekirken geçmişe göre azalma mevcut. Yüzde 20 civarı paylarımızda düşme var."

PANDEMİDE EK BÜTÇE YAPMAK ZORUNDA KALDIK
"Pandemi sürecinde ek bütçeler yapmak zorunda kaldık. Hala belediye gelirleri yaşası ne zaman çıkacak, belli değil. Bir beklenti yaratıldı Ekim ayı içerisinde. Bizim dört gözle beklediğimiz konudur bu. Türkiye Belediyeler Birliği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak hepimiz önerilerimizi sunduk. Vatandaşa bindirilen vergilerin artırılması yönünde değil de, mesela araba alımlarında alınan vergilerin bir kısmının yol eskitme olarak belediyelere aktarılması gibi. Eskiden telefon haberleşme vergisi olarak belediyelere gelirdi. Hala geliyor anca ev telefonları için... Bugün ev telefonlarını kullanan var mı? Aylık 10 bin TL gibi bir bedel geliyor Konak gibi bir yerde bile. Bu vergiler düzenlenirse buralarda belediyelere fayda sağlanabilir, dedik. Ben 20 senedir bu işi yapıyorum. Her yapılan kanunda, yetki ve sorumluluğumuz arttı ancak bunların yanında bütçe gelirimiz hiç gündeme gelmedi ve artmadı. Umarım bu sefer bunları düşünürler."

FUAT GÖZTEPE PARKI'NIN ALTINA 320 ARAÇLIK OTOPARK
Otopark projelerinde gaza basacaklarını söyleyen Batur, "Hafta sonu Büyükşehir ile ilçe belediyelerin toplantısı çok verimli geçti. Özellikle hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, ilgili belediye başkanlarının ilçelerinde ne yaptığını, neleri yapmakta olduğunu görmüş oldu. Kendi belediyemiz olarak Konak Belediyesi'nin neler yaptığını neler yapacağını ve neleri büyükşehir yapacağı konusunda çok verimli bir toplantı oldu. Buna göre 3.5 yıllık bir planlama yapılıyor aslında. Biz 3-4 proje önerdik. Bunlardan biri Aydın Erten Rekreasyon alanının yeniden yapılmasıydı. Birlikte yapalım dedik. O alanda ihale sürecine geldik. Macera alanı, büyüklerin zaman geçirebileceği bir alan… İnsanlar o bölgeye gelecek, çayını içecek, kahvesini içecek, dinlenecek. Bir diğeri de Güzelyalı'da bulunan Fuat Göztepe Parkı ile ilgili bir proje sunduk. Üçkuyular'dan Karataş’a kadar olan bölümde en büyük sıkıntı otopark. Birinci önerimiz parkın altının 320 araç alacak şekilde otopark yapılması ve üstünün yine park yapılması konusunda. 320 araç caddeye konulan araçların oradan çekilmesi anlamına gelir. Otopark yapıldığı zaman cadde üzerine araç konulduğunda Büyükşehir ve Emniyet gerekli işlemleri yapacaktır. Asansör'ün yine sağ tarafında bir boş alan var, o alanın otopark olarak değerlendirilmesi lazım. 4. önerimiz de Eşrefpaşa'da bulunan Jandarma'nın yeriyle ilgili. Hem pazaryerini oraya taşıyacağız, hem de kültür alanı olarak belirleyeceğiz. Oradan jandarmanın çıkmasını bekliyoruz. Ücreti ortalama 15 milyon TL gibi bir bedel ödendi. Burada katlı bir otopark olsun, Kahramanlar'daki gibi altı pazar olsun, üstü otopark olsun. Bölgesel otopark Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Kahramanlar modelini burada uygulamayı planlıyoruz. Altını pazaryeri yapalım, hiç olmazsa altı daha fonksiyonel olsun. Büyükşehir otoparkı yaparsa, biz zaten diğer binayı yapacağız. 1’inci Kadriye’de devam eden bir sosyal tesis projemiz var. Sırt bölgesindeki 1’nci ve 2’nci Kadriye’deki bütün o bölgedeki vatandaşlarımıza hizmet edecek çalışmaya başladık. Temelini bitirdik. Büyükşehir belediye başkanımızın yüzde 60 katkısıyla yapıyoruz" dedi.

BÖLGEDE ARAZİSİ OLANA OTOPARK TEŞVİKİ GETİRDİK
Otopark sorunun çözmek için arazi aradıklarını söyleyen Başkan Batur, “Konak’ta en fazla önümüze çıkan sorun, ulaşım ve otopark. Bizim yaptırdığımız anketlerde birinci sorun bu çıkıyor. Alsancak bölgesinin, 1430’lu sokakların tamamının düzenlemesini  biz yapıyoruz, bitirmek üzereyiz. Bu hafta içinde tamamı bitmiş olacak. Yeni bir anlayışla otoparkı ortadan kaldıracak bir sistem oluşturduk. Daha estetik oldu. Kazıklar bu sistemde tamamen ortadan kalkacak. Kahramanlar bölgesinin ihalelerini yapıyoruz. Büyükşehir ile, otoparkı kullanımını teşvik edecek bir karar aldık. Bu bölgelerde boş arazisi olan için otopark teşviki getirdik. Size verdiğimiz imar hakkını kullanarak, özel otopark olarak yapabilirsiniz dedik. Başvuran olacağını tahmin ediyorum. Bu bölgede en büyük sıkıntılardan bir tanesi bu" dedi.

HİLTON OTELDİ, OTEL OLARAK KALACAK
Hilton Otel’nin faaliyetlerini durduracak olması ile ilgili gündemi değerlendiren Başkan Batur, “Hilton İzmir otelinin kapatılmasına ben baştan beri karşıyım. Tunç başkana yüzde 100 katılıyorum; rezidans yapılması gibi bu tür talepler geldiğinde aynı Büyükşehir'in kararı paralelinde karar alırız. Ruhsat için bize gelecekler mutlaka. Rezidansa kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu konuda netiz. Kente kazandırılmış bir değerdir Hilton... Kentin turizm aktivitesinde yıllardan beri ön planda olmuş ama geçtiğimiz 3-4 yıl içinde bir aksama olmuş. Bu konuda çalışma yürütecek arkadaşlara buradan mesajımız bu. Hilton oteldi, otel olarak kalmaya devam edecek. Sıkıntılı süreç mutlaka çözülür. Mahkeme süreci işleyecek elbette. . Şikayetler var, bazı sivil toplum örgütlerinden tepkiler var. Neticede İzmirlinin malı olan bir konu, İzmir'in menfaati olan bir konu… Bu konuda gerekli incelemeler yapılır. Başkanlarımızın bir art niyeti olacağını tahmin etmiyorum. Özel bir iş değil, hiçbir belediye başkanı kendi belediyesinin alacağını bir yerde bırakmaz. Şu an somut gözüken şeyler, süreç içerisinde doğru mudur, değil midir, anlaşılır" dedi.

YÜKSEKLİK SINIRINI AŞMAK DİYE BİR ŞEY YOK
Çankaya’da yapılması planlanan ve kentte tartışmalara yol açan gökdelen ile ilgili son durumu konuşan Başkan Batur, "Estetik kurul kuruldu. Yönetmelikle ilgili bütün Konak’ta çalışma yapıyoruz. Yükseklik sınırlarını aşmak diye bir şey yok. Bu ay içerisinde çalışmaların sonuçları çıkar. Ama ben o Zorlu binasının belli yükseklikteki bina boyutunu aşmasını istemiyorum. Baştan beri bir çerçeve çizdim. Hilton’un üzerine çıkmaması lazım… Bize gelen planda 20-30 kat, Hilton'dan yüksekti. Estetik kurulu bu konuyla ilgili planın üstüne kat yüksekliği yazacak şekilde çalışmalarını hazırlayacak. Kurul bu ay içerisinde açıklayacak" dedi.

MADDE KULLANIMI, 11 YAŞA KADAR DÜŞMÜŞ
İlçedeki asayiş olayları ile ilgili çarpıcı bir mesaj veren Batur, "İl emniyet müdürlüğümüz ve ilçe emniyet müdürlüğümüz Yenişehir bölgesi konusunda gayet duyarlı. Tam bir disiplin içerisinde bu konuyla mücadele ediyorlar. O bölgede en büyük sıkıntı, eğitim ve madde bağımlılığı iki tane çok büyük problem var. Madde kullanma yaşı da git gide daha da düştü. Son tespitlere göre 11-12 yaşa kadar düştüğü görülüyor. Ortak çalışmayla, burada madde bağımlılığı ile mücadele merkezi kuruyoruz. Bir ay içerisinde açılacak. Eski Kemer Tren İstasyonu'nda tefrişat işi de bitmiş olacak. Çocuklar, madde kullanımı ile tanışmadan onları kazanacağız. Burası, bir tedavi merkezi olmayacak. Tam aksine, biz orada o bölge yaşayan çocukların sporla, sanatla ilgilenmesini sağlamış olacağız. İlgili sertifikalar verilerek, bilinçli hareket etmelerini sağlamaya çalışacağız."

ROMAN KÜLTÜR MERKEZİ, YILBAŞINDA BİTMİŞ OLACAK
Romanların sorunlarının çözümü için düğmeye bastıklarını ve eğitimden işe başlayacaklarını söyleyen Batur, “Roman kültür merkezi yapıyoruz; o da yılbaşında bitmiş olacak. Yine gençlere ve çocuklara yönelik bir çalışma. 5 Ekim’den önce Alman kulesinin olduğu yerde 2 tane kreş yaptık. Sırf o bölgedeki çocukların erken yaşta eğitime başlayabilmeleri için... Selanik’e gitmiştik. Orada da Roman vatandaşlarımız var. Aynı problemler varmış bundan 10-15 sene önce. Orada da eğitimi küçük yaşta başlatmışlar. Çok sayıda açmışlar. O kreşten itibaren de o çocukları takip etmeye başlamışlar. Model bu, eğitimi takip etmek lazım.Çünkü en büyük sıkıntı, çocuk eğitime başlıyor, ilkokula bir hafta gidiyor sonra bırakıyor. Çünkü velisi de takip etmiyor. Bunları çözmek için kreşten başlayarak takip eden bir sistem kurmayı planlıyoruz. Fiziki çalışmalar bitti. Önümüzdeki hafta kayıtlar başlayacak" dedi.

KEMERALTI'NIN ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Kemeraltı’ndaki altyapı sorunları hakkında konuşan Başkan Batur, "Kemeraltı'nda, Büyükşehir belediyesi, Konak belediyesi, TARKEM, Esnaf derneği, ayda bir kez toplanıyoruz. İki tane bölge seçildi şu anda. 2. Beyler'dekinin tadilatı yapılıyor. Örnek bir sokak olacak. Tentesiyle, görüntüsüyle, altyapısıyla, levhasıyla her şeyiyle bir çalışma oluyor. 2’ncsi de Havra sokağında. Kentin en fazla gidilen alışveriş yerlerinden bir tanesi. Günlük 80 bin kişi alışveriş yapıyor orada.Şimdi Büyükşehir belediyesi çalışma yürütüyor, bitmek üzere. Konak belediyesi olarak da oradaki işyerlerinin hijyen şartlarına göre yeniden projelendirilmesi konusunu yürüteceğiz. Dernek de zaten esnaf ve kurumlar arasında iletişimi sağlayacak. Kemeraltı'nda iki büyük konu var. Birisi, altyapı. Özellikle yağmur suyunun deşarjı ile ilgili büyük bir problem var. Bunun deşarjı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ihale yaptı. Şimdi kuşaklama kanalları ve ara sokakların tamamı kazılacak. Bunlar tamamlanmadan diğer konulara geçemeyiz. Kemeraltı'nı cazibe merkezi yapacağız diyoruz. Konak Pier'den çıkan bir turist, Kemeraltı'nda sağlıklaştırılmış sokaklardan çıkarak Agora'ya çıkacak ve Agora'da, İkiçeşmelik'te kazıları, yeni yapılan amfitiyatroya gidecek. Yani 1 gününü tarihi alanlarda geçirecek. İkiçeşmelik'in kamulaştırılmasını tamamladık. Caddeye adını veren çeşmenin üzerindeki biir binanın yıkımını gerçekleştirdik. İkincisini ise müze ile birlikte yürütüyoruz. Bazı kalıntılar çıktı. Bir taraftan da restorasyon projesi hazırlanıyor ve kurula gönderip ihalesini yapacağız. Silahhane, Kıllıoğlu Hamamı... İkisinin de  ihalesini yaptık.  Yeni meclis binasının da projesi bitmek üzere. Yılbaşından sonra ihale edeceğiz. 3 tane eski tarihi binasının restorasyonu da başladı bu süreçte. Hangar binasının restorasyonu var ayrıca. Devlet Demir Yollarından aldığımız bina, zaten bize adeta beni müze yap, diyor."

ATATÜRK'ÜN VAGONUNU BASMANE TREN İSTASYONU'NA KOYALIM
Alsancak Garı önünde bulunan ve TCDD tarafından istasyonun iç kısmına taşınan Beyaz Vagon hakkında konuşan Batur, "Atatürk'ün yurt gezilerini yaptığı vagonla ilgili talebimiz halen geçerlidir. Bununla ilgili hiçbir ilerleme yok. Şu an daha iç kesimlere alındı. Bizim isteğimiz, İzmir'in en fazla gezilen meydanına, Konak Meydanı'na bunu koymak. Konak Belediyesi olarak biz bu üstleniriz. Bu konudaki talebimiz geçerlidir. Bu konuda duyarlı olduğumuzu herkes biliyor. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün seyahatlerinde kullandığı vagonun kamuoyunun gözünün önünden kaçırma noktasında hareket yapılması, İzmir'de hoş karşılanmadı. Sonrasına biz TCDD ile görüştük. TCDD'ye bağlı  bir hatta bunu sergilemek istediler. Biz de Basmane Gar'ını söyledik. Hemen metro hattının karşısına koyalım. Bütün İzmirlilerin görüp görebileceği bir yer orası. Basmane de bir simgedir. Böyle bir öneri sunmuştuk" dedi.

FERAHLI CEMEVİ İHALESİNE BİR AY İÇİNDE ÇIKARIZ
Ferhalı Mahallesi’nde cemevi yapılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Batur, "Cemevi projemiz var. Ferahlı Mahallesi'nde bitirdik, projelerimiz hazır durumda. Narlıdere'de yaptığımız cemevi kalitesinde çok güzel bir cemevi hazırladık. Tahminimce 1 aya kadar ihalesine çıkmış oluruz. Çınarlı Rekreasyon alanı var. Onun da projesi hazır. Bilim merkezi ve Planetaryum olacak. Çakaloğlu Han var. Onunla ilgili oradaki arsa ve dükkan sahipleri ile bir organizasyon yaptık. Arsa sahipleri, Konak Belediyesi ve Valilik, restorasyonu yapacak. Kooperatif kurdular. Biz kamulaştırmayı yapıyoruz, arsa sahipleri restorasyon projesini yapıyor, Valilikten de gerekli katkıyı alıp hayata geçireceğimiz bir konu oldu. Alanyalı Konağı ile ilgili de çok güzel bir karar aldık. Alanyalı Konağı, tarihi misyonu olan bir bina restorasyonu tamamladık. Çok güzel bir bina oldu. Daha sonra başkan ile ziyaret ettiğimizde ne için kullanalım konusunda konuştuk. O bölgede bir Kurtuluş Müzesi olması fikri ortaya çıktı. Arkadaşımız Ulvi Puğ da çok emek veriyor bu konuda. Biz binayı vermeye hazırız. Karikatür müzesini boşalttık. 10 yıllık bir tahsismiş. İzmir'deki Kızılay'da bulunan arkadaşlar yardımcı olmaya çalıştılar ancak mülkiyeti başka bir yerde olduğu için olmadı. Şimdi onu başka bir yere taşıyacağız. Görüşmelerimiz sürüyor. Zaten aklımızda, tüm müzelerin aynı bina çatısı altında toplamak gibi bir düşünce var. Çok dağınık şu anki müzelerimiz. Hepsini bir arada sergileneceği bir alanın arayışı içindeyiz" dedi.