GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
17 Eylül 2021 Cuma 09:10

Bakanlıktan depremzedeleri umutlandıran adım

İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yaptığı görüşmelerde orta hasarlı ve hafif hasarlı binalar için 2 yıl geri ödemesiz 15-18 yıl civarında bir ödeme formülünün geliştirildiğini söyledi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Birinci yılını doldurmaya yaklaşan İzmir depreminde depremzedeler sorunlarının çözümü için hükümet ve yerel yönetiminden yardım beklemeye devam ederken, Ankara'ya giderek bir takım ziyaretler gerçekleştiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, ziyaretleri hakkında Egedesonsöz'e konuştu.

2 FARKLI ÖDEME KOŞULLARI BİRBİRİNE YAKLAŞTIRILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile yapılan görüşmeden depremzedelerin içini rahatlatacak sonuçlar çıktığını belirten Özkan, "Proje alanlarındaki ödeme koşulları ile ilgili detaylı bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma ile birlikte içimiz rahatlayacak.  Proje alanlarında 2 farklı ödeme koşulu varken bunlar birbirine yaklaştırılacak. Yani ağır hasarlı binalar için 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli formülü uygulanacaktı.  Orta ve az hasarlılar da kentsel dönüşümden yararlanıyor gibi, 2 yıl geri ödemesiz 10 ödemeli sistem uygulanacaktı.  Orta hasarlı ve hafif hasarlı binalar içinde bu süre uzatılacak ve 15-18 yıl civarında bir süreye çıkarılması planlanıyor. Ancak biz bunun 20 yıl olmasını istiyoruz" dedi.

ÖDEMELER KURA ÇEKİMİ SONRASI KADEMELİ BİR ŞEKİLDE BAŞLAYACAK
Depremzedelerin merakla beklediği proje alanlarındaki kuraların 30 Ekim'de gerçekleştirileceğini belirten Özkan, "İlk konutların teslimatları 30 Ekim'de gerçekleştirilecek. İzmir depreminin yıl dönümünde ayrıca konut sahipleri için kura çekimleri de gerçekleştirilecek. Konutların ödemeleri de bu süreç sonrasında kademeli olarak başlatılacak" şeklinde konuştu.

DEPREMZEDELER İZMİR'DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜS OLACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın 'emsal artışı' konusunda Ekim ayında meclis gündemine getireceklerini belirtmesini de değerlendiren Özkan, "Çok güzel ve önemli bir hamle. Biz bu zamana kadar siyasiler bizi resmen oyaladılar. Çözüm daha önce bulunabilirdi ancak şu anda da gözüktü ki siyasiler çok iştahlı durmuyor. Partililerin korkusu 'yüzde 30 emsal verirsek o binaların yanında bulunan yapılarda bu emsali örnek gösterirse mahkeme kararı ile vermek zorunda kalırız. Ancak depremzedeler için meclisten bir yasa çıkarsa böyle bir durum yaşanmaz' diye korkuyorlar. Ancak kentsel dönüşümün sağlanması için emsal artışı fırsat olabilir. Bu gidişle depremzedeler için emsal artışı için bir karar alınırsa, İzmir'de depremzedeler kentsel dönüşümün öncüsü olur" ifadelerini kullandı.

BİZİM İÇİN TEK YOL EMSAL ARTIŞI
Dünya Bankası kredisinin kendileri için 'çözüm yolu' olarak gösterilmesi itirazında bulunan Özkan, "Dünya Bankası kredisi konusunda yaşanan tartışmaları görüyoruz. Kredi depremzedeler için değerli evet ancak bu kredinin tüm depremzedelerin sorunun çözeceğine inanmak doğru değil. Alınacak olan 340 milyon dolarlık kredi sadece 5 bin depremzede için geçerli olacak. Depremzedelerin toplam sayısı 75 bin civarında. Bu nedenle bizim için asıl önemli olan konu Dünya Bankası kredisinden ziyade, kesinlikle ama kesinlikle 'emsal artışı' ve faizsiz kredi olacaktır" dedi.