GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
9 Kasım 2019 Cumartesi 15:36

Bakanlık tarım arazisini imara açtı: Kişiye özel plan!

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’in Dikili İlçesi’nde 123 dönüm tarım arazisinin büyük bölümünü imara açtı. Büyükşehir ve ilçe belediyenin yetkisinden bağımsız bölgede kişiye özel düzenleme yapan bakanlık işlemini Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “uygundur” görüşüne dayandırdı. Düzenlemenin yargıya taşınması bekleniyor.

EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2009 yılında “Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi” ilan ettiği İzmir’in Dikili İlçesi’nde geniş tarım arazi imara açıldı. Büyükşehir Belediyesi ve Dikili Belediyesi’nin planlarından bağımsız olarak bakanlık yetkisiyle yapılan düzenleme kapsamında 123 dönüm tarım arazisinin 78 dönümü “ticaret ve terminal alanı” olarak ilan edildi.

Dikili İsmetpaşa Mahallesi’nde özel bir şahsa ait 346 ada 48-49-50 ve 69 parsellerdeki tarım arazisi, termal turizm kapsamında imara açılırken yapılan değişiklik nedeniyle bölgeye “avm, yeme içme üniteleri, banka, perakende satış birimleri, showroom, büro, konaklama tesisleri, tarımsal depolama alanları, otopark” yapılabilecek.

Termal tedavi ve kür merkezleri dışında doğrudan ticari faaliyetin hedeflendiği belirtilen yeni imar planı değişikliğini bakanlık, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “söz konusu parsellerin tarım dışı amaçla kullanılmasında sakınca yoktur” görüşüne dayandırdı. Arazinin rant değerini bir anda çok yüksek orana çıkartan yeni plan değişikliği dikkat çekti.

YARGIYA TAŞINABİLİR!
Bölgede tarım arazilerinin imara açılmasına olanak tanıyacağı ve emsal olacağı iddia edilen yeni düzenleme bakanlık yetkisiyle onaylanarak tamamlandı. İlgili oda ve derneklerin koordineli çalışarak süreci yargıya taşıyacağı da öğrenildi.

Öte yandan belediyeler ve ilgili odalar, bu tür düzenlemeleri “bütüncül planlama ilkesi” ve “eşitlik anlayışına” aykırı buluyor.