GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
18 Ağustos 2018 Cumartesi 15:38

BM eski Genel Sekreteri'nden kötü haber!

Dünyanın en tanınan diplomatlarından ve Birleşmiş Milletler'in sembollerinden olan Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan 80 yaşında hayatını kaybetti. AIDS, uluslararası terörizm ve insan hakları alanlarında mücadele veren Annan, 2001 yılında Nobel Ödülü'nü almıştır.

Dünyanın en tanınan isimlerinden olan Kofi Annan hayatını kaybetti. Kofi Annan, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı. Peki Kofi Annan kimdir? Kofi Annan neden öldü?

Kofi Annan Vakfından yapılan açıklamada, eski BM Genel Sekreteri Annan'ın henüz teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle İsviçre'nin başkenti Bern'de tedavi gördüğü hastanede öldüğü bildirildi. Vakıf, Annan'ın ölümünden dolayı taziye mesajı yayımladı.

ANNAN VAKFI: HAYATINI BARIŞA ADADI

80 yaşındaki Annan'ın ölümüne ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı açıklamada, "Annan'ın ölümünden derin üzüntü duyuyoruz. Annan sorunlara diyalogla yaklaştı, barış için hiç durmadan çalıştı ve hayatını buna adadı." ifadelerini kullandı.

"MİLYONLARIN LİDERİYDİ"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, bugün yaşamını yitiren eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan için, "Kofi Annan insan ahlakı ve zerafetinin en iyi ve somut örneğiydi." ifadesini kullandı.

Hüseyin, İsviçre'nin başkenti Bern'de tedavi gördüğü hastanede ölen Annan için taziye mesajı yayımladı.

Annan'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirten Hüseyin, "O, binlerce kişinin arkadaşı ve milyonların lideriydi." değerlendirmesini yaptı.

"Kofi Annan insan ahlakı ve zerafetinin en iyi ve somut örneğiydi" diyen Hüseyin, BM'ye 31 yaşında adım attığında ilk patronunun Kofi Annan olduğunu aktardı.

Hüseyin, "Ne patrondu ama! Daima cesaret veriyordu, doğrudan konuşuyordu ama asla nezaketsiz değildi." ifadelerini kullandı.

Görev süresi boyunca sıkça eleştirilen Hüseyin, "İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak izole edildiğimde ve yalnız hissettiğimde -bu son 4 yılda sıkça oldu- onunla Cenevre çevresinde uzun yürüyüşlere çıkıyordum ve onu dinliyordum." ifadesini kullandı.

8 Nisan 1938'de Gana'nın Kumasi şehrinde doğan Kofi Annan, üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapmaktaydı. 13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi. 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'taki tarafların uzlaşmasına zemin oluşturması amacıyla masaya getirdiği plan 11 Kasım 2002'de Türk ve Rum tarafına sunuldu. 

2006 yılında, siyasi mercilere sunduğu "Annan Planı" ile Kıbrıs'ta bir barış sağlamaya çalışmış, bu plan Kıbrıs Türkleri tarafının referandumda kabul etmesine rağmen Kıbrıs Rumlarının referandumda hayır demesi üzerine yürürlüğe girmemiştir.

Yine 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı müdahele sırasında Kofi Annan'ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler'in devre dışı kalarak ABD'nin güdümünde hareket etmesi Kofi Annan'ın eleştirildiği önemli noktalardandır.

 

 

2 Ağustos 2012 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun Kofi Annan'ın Suriye özel temsilciliği görevini bıraktığını açıkladı.

KOFİ ANNAN KİMDİR?

BM Genel Sekreterliği görevine getirilen ilk siyahi kişi olan Annan, 1997-2006 arasında bu görevi yürütmüştü.

Kofi Annan Gana'nın Kumasi şehrinde doğdu. Doğum tarihi 8 Nisan 1938 olan Kofi Atta Annan yedinci Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ydi.

Henry Reginald ve Victoria Annan'ın çocukları olarak, kardeşi Efua Atta ile beraber ikiz olarak dünyaya geldiler. Babası Lever Brothers'da ihracatçılık yapıyordu, ve ailesinin durumu Gana'ya göre çok iyiydi. Bu durumları Kofi'yi 1870'lerde kurulan Mfantsipim yatılı okuluna gönderilmesine yardımcı oldu.

Üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapmaktaydı. 13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi. 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.

İsveçli Nane Maria Annan ile evli olan Annan'in bir önceki evliliğinden üç çocuğu bulunmaktadır. Annan İngilizce, Fransızca, Fante ve bazı Afrika dillerini konuşabilmektedir.