GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
22 Ekim 2021 Cuma 09:28

Aydın’da korkutan görüntü!

Germencik’te bulunan tarım arazilerinde oluşan yarıkların JES kaynaklı olduğu iddialarına yönelik bölgede incelemelerde bulunan TMMOB’a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği, sulama kuyularından düşük metrajlı olanlarının kuruduğu ancak bu durumunun JES’lerin boru hatlarıyla bir ilgisi olmadığı bilgisini paylaştı.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Aydın’ın Germencik ilçesinde tarım arazilerinde meydana gelen göçük ve yarıklar bölge halkını endişelendirmişti. Oluşan yarıkların sebebi bazı sosyal medya hesaplarında jeotermal enerji santrallerine (JES) bağlanarak, yer altı sularının azaldığı vurgulanmıştı. Konuyla ilgili bölgede saha incelemesinde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği açıklamalarda bulundu.

Temsilcilik tarafından yapılan açıklamada bölgede bilinen JES kuyularının, sulama amaçlı kullanılan kuyuların beslendiği alüvyon birimlerden su almadığının altı çizilerek, “Alüvyon birimleri kapalı boru ile geçtikleri için sulama kuyu ve sularına etkisi yoktur” denildi.

Egedesonsöz’ün bölgede oluşan yarıklar ve iddialar hakkında bilgi almak amacıyla ulaştığı Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği, 21 Ekim tarihinde yarıkların oluştuğu Germencik ilçesi, Hıdırbeyli Mahallesi’ne giderek incelemelerde bulundu.

Teknik heyet yaptığı incelemelerde, 198 ada 1, 10, 11, 14, 15, 17 nolu parsellerden geçen,  Doğu – Batı yönünde, yaklaşık olarak 375 m. uzunluğunda, 2 cm den, 55 cm ye varan genişlikte, bazı yerlerde 70cm ye varan deriliğe sahip çizgisel bir oluşum tespit etti ve söz konusu çizgiselliğe yakın olan isale hattı, Jeotermal boru hattı ve benzeri iletim hatlarının olmadığını belirtti.

Sahada köylülerle görüşmelerde bulunan teknik heyet, sulama kuyularından düşük metrajlı olanların çoğunun kuruduğu, yeni açılan kuyuların ise daha derin metrajlı açıldığı bilgisi edindi.

Bölgedeki çizgisel yarık olarak adlandırabilecek yapının yer altı suyunun aşırı kullanımına bağlı yüzey şekilleri olduğu izlenimi edinildiğini aktaran heyet, bölgede bilinen JES kuyuları, sulama amaçlı kullanılan kuyuların beslendiği alüvyon birimlerden su almadığının vurguladı ve “Alüvyon birimleri kapalı boru ile geçtikleri için sulama kuyu ve sularına etkisi yoktur” dedi.

Teknik heyet, bölgedeki yarıkların daha doğru değerlendirilebilmesi ve nedenlerinin net olarak tespit edilebilmesi için Devlet Su İşleri ve Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden yazılı olarak bilgi istenileceğini ve gelecek cevaplar doğrultusunda kamuoyuna bilgi verileceğini ifade etti.