GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Eylül 2021 Pazartesi 09:03

152 milyonluk projede ayrıntılar netleşti… Günde 124 bin litre süt üretilecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yürütücülüğünde Bergama’da kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nin ayrıntıları netleşti. Projenin bedeli 152 milyon 494 bin TL olarak açıklanırken ayrılan 2 milyon 850 bin metrekare alanda 110 bin 400 baş hayvandan günlük 124 bin 800 litre süt üretilmesi planlanıyor.

EGEDESONSÖZ- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Bergama’da Tarım ve Orman Bakanlığı’yla  birlikte yer tespitini yaptığı Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nin ayrıntıları netleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yürütücülüğünde çalışmaları ilerleyen proje için 2 milyon metrekare hazine arazisi ayrılmıştı.

Projenin bedelinin 152 milyon 494 bin TL olduğu açıklanırken organize sanayi alanında 110 bin 440 baş hayvan kapasitesinin sağlanması öngörülüyor. Tesislerde ise günlük 124 bin 800 litre süt üretilmesi planlanıyor.

Projenin ayrıntıları ise şöyle:

“Proje çalışmaları Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında, İzmir İli, Bergama İlçesi, Alibeyli Mahallesi sınırlarında 2.850.903,19 m² alan üzerinde “Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” kurulması planlanmaktadır. Yer seçimi komisyon raporu Ek-16’ da verilmiştir. Süt üretiminin en fazla olduğu illerden biri olan İzmir’de damızlık süt sığırcılığı merkezi, süt ve süt ürünleri üretimi ve buna bağlı sanayinin geliştirilmesi amacıyla Bergama’da Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi projesi geliştirilmiştir. Bu doğrultuda projenin yer seçimi 16.02.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kesinleştirilmiştir. Gözlemsel jeolojik etüdü yaptırılmıştır. Bergama TDİOSB’de düşünülen ihtisas konusu büyükbaş süt üretimi ve damızlık düve yetiştirme olarak belirlenmişti. Ancak yörede küçükbaş hayvancılığın daha yaygın olması ve hayvancılık türü olarak küçükbaş hayvan seçilmesi yönünde gelen talepler sebebiyle bu doğrultuda araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar kapsamında süt sığırcılığına alternatif olarak kapalı sistem (entansif) koyun ve keçi yetiştiriciliğinin yapılabilirliği araştırılmıştır. Süt sığırcılığı işletmeleri ve kapalı sistem merasız küçükbaş hayvancılık yapan işletmeler tespit edilmiş ve bu işletmelerden bazılarına ziyaretler gerçekleştirilerek yerinde incelenmiştir. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri, mandıra işletmeleri ve bu konuda uzman akademisyenlerle yapılan görüşmeler ile konu derinlemesine araştırılmış ve nihai sonuca varmak için tüm kurum, kuruluş ve bilirkişilerden alınan bilgiler sentezlenmiştir.

Hayvancılık konusunda hali hazırda zaten bir üretimi olan ve bunun geliştirilmesi adına ciddi bir potansiyele sahip İzmir ilinde modern ve teknolojik şartlarda küçükbaş hayvancılığı yapılan bir merkezi üretim ve işleme tesisleri kurulması amaçlanmaktadır. Bu proje ile bölgede küçükbaş hayvancılığın ve buna bağlı süt ve süt ürünleri sanayisinin gelişimi planlanmaktadır. Proje kapsamında özellikle modern tesislerde süt verimi yüksek kültür ırklarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bergama TDİOSB alanında 110.400 baş hayvan kapasitesi öngörülmektedir. Buna bağlı olarak günlük süt üretiminin 124.800 litre/gün olması planlanmaktadır. Hayvan barınma tesisi, süt entegre tesisi, hayvan hastanesi, biyogaz tesisi, gübre fabrikası üretimden, bakıma ve hatta pazarlamaya kadar küçükbaş hayvancılıkta akla gelebilecek her aşama ve hatta çok daha fazlası Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nde birleşecektir. Proje kapsamında tüm altyapısı ile hazır bir TDİOSB alanı oluşturulacak ve üreticiler için hayvanlık alanlar tahsis edilecektir, sanayiciler için de en az 3000 m2 büyüklüğünde sanayi parselleri oluşturulacaktır. Tüm işletmelerin yol, sulama ve içme suyu, atık su, elektrik, telekom gibi alt yapı hizmetleri hazır halde sunulacaktır. Bu proje ile süt ve süt ürünleri konusunda ihtisaslaşmış bir bölge oluşturulacak ve bu bölgede bir kümelenme alanı oluşturularak daha planlı bir üretim, satış ve pazarlama modeli oluşturulmuş olacaktır”