GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Haziran 2020 Pazartesi 10:19

100. Yıl Marşı İzmir’den... Konak’a ‘Atatürk Meydanı’ ayarı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu özel yıldönümü için "Milli Bayramlar Kutlama Kurulu" oluşturdu. Kurul Başkanı Ulvi Puğ, 100. Yıl Marşı'ndan Kurtuluş Müzesi'ne, Konak'a "Atatürk Meydanı" tabelası çakılmasından meydana sanat değeri yüksek bir Atatürk heykeli dikilmesine kadar pek çok çalışmanın yapılacağını açıkladı.

MUHİTTİN AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıldönümüne 3 yıl kala, Milli Bayramları daha etkin kutlanması, "Milli" sözcüğünün anlamının daha çok değer kazanması için "Milli Bayramlar Kutlama Kurulu" oluşturdu. Konak Belediye Meclisi üyesi ve İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ'un başkanlığını yaptığı kurul, bu konuda atılacak adımlar ve yapılacak projeler için kolları sıvadı.  Puğ, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 2023 yılında kutlanacak Cumhuriyet'in 100. yılına İzmir damgası vurulmasını istediğini söyledi.

İZMİR, ATATÜRKÇÜLÜĞÜN BAŞKENTİDİR
Amaçlarının, hem İzmir'e kalıcı eserler bırakmak, hem de Cumhuriyet'in 100. yılında İzmir'in farkını ortaya koymak olduğunu anlatan Ulvi Puğ, "Konak Meydanı'nın adı, aslında Atatürk Meydanı'dır. Öncelikle 'Atatürk Meydanı' tabelası çakılacak" dedi. Puğ, "İzmir, Atatürkçülüğün başkentidir. Çünkü Atatürk'ün yaratmak istediği millet kavramını İzmir hayata geçirmiştir. Bu kentte zengin fakir ayrımı yoktur, Alevi Sünni ayrımı yoktur, Çerkez Laz ayrımı yoktur.Herkes İzmirlidir. İbadetini yapana Allah kabul etsin deriz, rakısını içene de afiyet olsun, yarasın, deriz. Kürt komşumuzla halay çekeriz, Laz komşumuzla horon teperiz, hep beraber zeybek oynarız ve hep bir ağızdan İstiklal Marşını okuruz. Bu yüzden İzmir, Atatürkçülüğün başkentidir.

İşte bu yüzden Cumhuriyet'in 100. Yıldönümü kutlamaları, İzmir açısından çok önemlidir, değerlidir" dedi ve ekledi:

 SANAT DEĞERİ YÜKSEK BİR ATATÜRK HEYKELİ
"Konak Belediye Meclisi'ndeki tüm partilere mensup meclis üyesi arkadaşların oylarıyla, oybirliğiyle, meydana sanat değeri çok yüksek bir Atatürk heykeli dikilmesi kararlaştırıldı. Aynı şekilde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bu konu, oybirliğiyle geçti. Kurul, 2023'e kadar görev yapacak.  Hayallerimiz çok büyük. Mesela, bu özel yıldönümü için Atatürk heykelinin karşısına sanatçılar parkı yapılabilir. Atatürk'ün saraydan alıp millete armağan ettiği egemenliği ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz.  Hasan Tahsin'in ilk kurşunu sıkması, Yüzbaşı Şerafettin'in bayrağımızı göndere çekmesi gibi Kurtuluş mücadelesini anlatan heykeller, Atatürk'ün devasa heykelinin karşısına sıralanabilir. Atatürk Meydanı'nın (Konak olarak bilinen meydan) 100. yıl için özel olarak hazırlanması gerekir. Yapacağımız işlerden birisi de İzmir'e Kurtuluş Müzesi kazandırmak. Bayrak Müzesi de gündemimizde yer alıyor."

100. YIL MARŞI İZMİR'DEN ÇIKACAK
Milli Bayramları Kutlama Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, 10. Yıl Marşı gibi dillerden düşmeyecek "100. Yıl Marşı" hazırlanacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar pek çok Milli bayram kutladık. En çok hangisi aklımızda? 10. Yıl Marşı! Nutuk! 10. Yıl Marşı gibi dilimize dolanacak, dilimizden hiç düşürmeyeceğimiz muhteşem bir 100. Yıl Marşı hazırlayacağız. Bunun için kısa zamanda çalışmalara başlayacağız. İzmir, Cumhuriyet'imizin 100. yıldönümü kutlamalarına kalıcı eserleriyle, sanatsal eserleriyle, 100. Yıl Marşı ile damgasını vuracak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, tüm bu projelere sıcak bakıyor."